Pátek, 19. dubna 2024

Atropa bella-donna

Atropa bella-donna

Rulík zlomocný

Prázdniny, procházky přírodou, sběr lesních plodů - to vše patří neodmyslitelně k létu. Sbírání borůvek, malin či brusinek s sebou nese určité riziko především pro malé děti, které mohu při svých toulkách narazit na nejedlé, nebo dokonce jedovaté plody, které svou vizáží přímo nabádají ke konzumaci.

Autor: Mgr. Jarmila Skružná

Tmavě modré, lesklé bobule rulíku zlomocného mohou děti považovat za "přerostlou borůvku". Pozor! Tato záměna je velice nebezpečná! Rulík zlomocný z čeledi lilkovitých (Solanace) patří mezi prudce jedovaté rostliny a jakákoliv manipulace s listy, kořeny nebo bobulemi patří výhradně do rukou odborníků.

Popis:
Rulík zlomocný
(Atropa bella-donna L.) je vytrvalá rostlina dorůstající do výšky až 120 cm. Listy rulíku jsou celokrajné, střídavé. Rulík kvete nápadnými červenohnědými květy, které vykvétají v paždí listů a tvarem mohou připomínat zvonek. Jsou pětičetné. Pětičetný kalich vytrvává i za plodu. Uprostřed pěti kališních cípů dozrává tmavě modrá až černá lesklá bobule.

Rozšíření:
Rulík zlomocný je původní v jižní a střední Evropě. Roste ve středních polohách v lesních lemech a na světlinách.

Historie používání:
S rulíkem pracovali již od starověku tři kategorie osob. Lékaři, nebo léčitelé, traviči a čarodějnice. Jako jed používala rulík např. Livie, manželka císaře Augusta, která díky jeho účinkům připravila o život řadu nepohodlných osob. Při válce Skotska proti norskému králi Svenu Canutovi v 11. století otrávili Skotové potraviny v norském táboře a díky tomu konflikt vyhráli. I Matthioli ve svém herbáři poukazuje na možnost otravy rulíkem a před jeho domácím používáním spíše varuje. Účinků rulíku zlomocného využívaly v období renesance italské dámy, které si z plodů vyráběly líčidla, nebo přímo vstřikovaly rulíkovou šťávu do očí. Jejich zorničky byly pak široce otevřené, jakoby zasněné, a dámy o to přitažlivější. Proto se rulíku říká "bella donna", tedy krásná žena. Rulík neboli němnice či nadragule byl součástí středověkých čarodějných létacích mastí a nápojů lásky. Dobývání kořene rulíku bylo nelehkou záležitostí, při které se musela dodržovat přísná pravidla, podobně jako při dobývání kořene mandragory. Rostlinu totiž hlídá samotný ďábel, kterého je potřeba nejprve přelstít, aby rostlinu vydal. Pokud se to podaří, kořen rulíku pak přináší majiteli štěstí v kartách, nebo si s jeho pomocí mohou děvčata přičarovat lásku a nápadníky. Podle popisu v Shakespearově dramatu Romeo a Julie můžeme usuzovat, že lektvar obsahující rulík zlomocný pravděpodobně pozřela také Julie. Rulík patřil ke klasickým prostředkům v očním lékařství, kdy se používal při vyšetřování sítnice. Příslušníci habsburské dynastie, kteří trpěli Parkinsonovou chorobou, se podrobovali tzv. bulharské kúře, ve které se používal extrakt z kořene rulíku zlomocného.

Sběr:
Listy (Belladonnae folium) rulíku se sbírají v letních měsících v době tvorby plodů. Kořeny se získávají ze tří nebo čtyřletých rostlin.

Obsahové látky:
Hlavními obsahovými látkami jsou prudce jedovaté tropanové alkaloidy (0,2 až 1,3 %). Z toho tvoří 98% L-hyoscyamin, dále atropin (v čerstvé droze jen ve stopách) a skopolamin, belladonnin. Listy obsahují také flavonoid beta-metyleskuletin. Rostlina obsahuje dále kumariny a třísloviny.

Vlastnosti:
Parasympatolytikum, antiastmatikum, spazmolytikum.

Účinek na organismus:
Droga působí jako parasympatolytikum, tzn. že uvolňuje křeče hladkého svalstva, mírní nutkání na dávení, rozšiřuje zorničky, mírní nadměrné slinění. Je součástí antiastmatických cigaret a tablet. Používá se také v terapii Parkinsonovy choroby.

Použití:
Domácí laické používání drogy je vzhledem k její vysoké toxicitě nepřípustné. Maximální jednotlivá dávka Belladonnae folium je 0,2 g a maximální denní dávka je 0,6 g.

Toxicita a vedlejší účinky:
Rulík zlomocný je prudce jedovatá rostlina. Silná otrava může mít smrtelné následky. Otrava se projevuje suchým pocitem v ústech, zrychlením tepu, zčervenáním a oteplením kůže, zvýšením tělesné teploty, rozšířením zorniček. Rulík vyvolává zrakové, čichové a sluchové halucinace. Projevuje se křečemi až bezvědomím. Smrtelná dávka u dítěte může být v závislosti na věku a hmotnosti již 3 až 4 bobule, pro dospělého je 10 až 12 bobulí.

Léčba:
Při otravě je nutný okamžitý výplach žaludku velkým množstvím vody a aktivního uhlí. Vyvoláme zvracení okamžitým podáním vlažné vody. V případě kómatu poskytneme postiženému umělé dýchání. Specifickou protilátkou je fysostigmin.

Zajímavosti:
V Sedmihradsku věří, že kdo okusí kousek rulíku, propadne zvláštnímu druhu šílenství. Spočívá v tom, že ten, kdo pozřel rulík, udělá vše, co si přeje ten, kdo mu rulík podal. Tato pověra se nám může zdát neuvěřitelná, ale má pravdivé jádro. Rulík obsahuje totiž skopolamin, zvaný alkaloid pravdy. Po jeho aplikaci se pacient zřetelně uklidní a dostaví se stav podobný spánku, ve kterém je pacientova vůle pozměněna. Pacient může např. odpovídat na otázky, které by v bdělém stavu nikdy nezodpověděl. Skopolamin se používal za druhé světové války, dnes je jeho používání k těmto účelům zakázáno.

ZDROJ:www.nova.medicina.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů