Sobota, 20. dubna 2024

Hitem letošního jara budou výsadby alejí

Hitem letošního jara budou výsadby alejí

Nadace Partnerství rozdělila 250 tisíc korun na jarní výsadby stromů. Nadační příspěvky v následujících měsících pomohou vysadit stromy na 14 místech republiky. Česká krajina tak bude bohatší o stovky stromů. Zajímavostí je, že díky finančnímu daru společnosti DB Schenker bude mít v krajině každý její zaměstnanec "svůj" strom. Počet vysázených stromů se na jaře navýší také díky inciativě Stromy místo letáků, ve které společnost MAKRO Cash & Carry ČR za každého zákazníka odebírajícího elektronický leták namísto papírového věnuje Nadaci Partnerství 20 korun. Nyní mohou lidé na internetu hlasovat, které projekty nadace penězi na výsadbu podpoří.
O grant na jarní výsadbu stromů v maximální výši 20 tisíc korun požádalo celkem 70 obcí, občanských sdružení, škol a dalších organizací. Nadace Partnerství mohla penězi podpořit 14 projektů. Řadí se mezi ně i výsadby alejí, které přispějí ke zlepšení prostředí. "Aleje byly historicky součástí naší krajiny. Zkrášlovaly a doplňovaly prostor kolem cest, poskytovaly stín, závětří, ovoce. Lidem začalo při procházkách jejich kouzlo chybět, a proto je teď jejich výsadba tak populární," vysvětluje Ivana Adámková z Nadace Partnerství.
Sázet se budou původní druhy stromů, například třešně, slivoně, jabloně, ořešáky, jeřáby nebo javory, kterým vyhovují podmínky české krajiny, a proto jsou odolnější vůči povětrnostním vlivům, chorobám a škůdcům. Do jarních výsadeb se zapojí široká veřejnost, od žáků až po zástupce obcí, a tak zároveň stromy pomohou posílit společenské vztahy mezi lidmi a upevnit jejich vazby k místu. Do sázení stromů se aktivně zapojí také zaměstnanci DB Schenker. "V loňském roce jsme si stejně jako Nadace Partnerství připomněli 20 let své existence na českém trhu a rozhodli jsme oslavit toto společné výročí výsadbou stromů," říká Martin Bacílek z této společnosti.
Rozdělování příspěvků na jarní výsadby stromů však ještě není u konce. Deset vybraných projektů díky iniciativě Stromy místo letáků, na které spolupracuje Nadace Partnerství se společností MAKRO Cash & Carry ČR, bude od 23. února soutěžit o finanční prostředky na výsadbu stromů. "O tom, kterých pět projektů peníze získá, může rozhodovat veřejnost do 12. března prostřednictvím hlasování na našich webových stránkách," dodává Kateřina Pištorová ze společnosti MAKRO. Hlasování probíhá na www.makro.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů