Čtvrtek, 25. dubna 2024

Český projekt na ochranu vzácných šelem se probojoval do finále

Český projekt na ochranu vzácných šelem se probojoval do finále

Český projekt, který má pomáhat návratu vzácných šelem do Beskyd, se probojoval do finále mezinárodní soutěže o grant od evropské outdoorové asociace. Každý může pomoci několika kliknutími myši - o konečném pořadí do konce rozhodnou lidé hlasováním na internetu.
Návrh Hnutí DUHA Olomouc se v konkurenci 74 projektů dostal do finále soutěže, kterou pořádá European Outdoor Conservation Association (EOCA): nezisková organizace evropské asociace outdoorových firem. Ve finálním hlasování kategorie Nature, kterou podporuje německý National Geographic, se utká celkem šest projektů z celého světa.
Český projekt se nyní drží na skvělém druhém místě a získal takřka třetinu všech hlasů veřejnosti. Online hlasování, které potrvá do 1. dubna, se každý může zúčastnit na www.outdoorconservation.eu/project-voting-category.cfm?catid=3.
Projekt Hnutí DUHA spočívá v pokračování úspěšných vlčích hlídek, které chrání vzácné šelmy před pytláky, nebo mapování pohybu vlků a rysů na obou stranách česko-slovenské hranice. Důležitou součástí jsou také programy na školách a vzdělávací projekty v horských obcích.
Hnutí DUHA Olomouc se ochranou vzácných šelem v Beskydech zabývá už deset let. Právě zkušenosti a odborné výsledky jsou důvodem, proč se návrh probojoval až do finále. Návratu rysů a vlků do českých hor brání hlavně pytláci, kteří odstřelují vzácná zvířata.. Více o práci, kterou Hnutí DUHA Olomouc v projektu chystá, najdete na www.selmy.cz/ochrana/eoca
"Rysi nebo vlci patří mezi nejvzácnější klenoty naší přírody. Náš projekt je má chránit před pytláky a napomoci jejich návratu do českých hor. Je pro nás velkým závazkem, že v silné konkurenci se náš projektu dostal až do finále a že se těší i slušné podpory veřejnosti. Soutěž však pokračuje a pomoci nám může každý hlas," řekl Miroslav Kutal z Hnutí DUHA Olomouc.
Nezisková organizace EOCA sdružuje 70 společnosti z celé Evropy, které podnikají v outdoorovém sektoru. Jejím cílem je podporovat projekty, jež přispívají k zachování životního prostředí a divoké přírody. Soutěž o nejlepší projekty organizuje každý rok. Projekt Hnutí DUHA Olomouc byl jedním ze tří nominovaných firmou RockPoint. Více na www.outdoorconservation.eu/about-us.cfm.
Zdeňka Šimková z Asociace ekologických organizací Zelený kruh dodala: "Již od roku 2006 spolupracujeme s firmou Rock Point při výběru projektů ekologických organizací, které následně bojují o úspěch v grantovém řízení EOCA. Je skvělé, že za dobu trvání této akce, byly naše organizace úspěšné již třikrát. To svědčí o kvalitě českých ekologických organizací, které dokáží uspět se svými projekty v tak široké mezinárodní konkurenci.
"Jsme velmi potěšeni, že naše členství v EOCA a spolupráce se Zeleným kruhem v rámci grantových řízení této prestižní organizace umožňuje již několik let přinášet nemalé finanční prostředky pro ochranu životního prostředí v České republice. Je pro nás velmi motivující, že máme možnost pracovat s velmi kvalitními projekty tak, jak je tomu i v letošním roce v případě projektu ochrany vzácných šelem v Beskydech. Pevně věříme, že s masivní podporou české veřejnosti tento projekt zvítězí ve veřejném hlasování a získaný grant výrazně pomůže při realizaci projektu," řekl Tomáš Skala ze společnosti Rock Point.
Kontakty:
Miroslav Kutal, Hnutí DUHA Olomouc, Miroslav.kutal@hnutiduha.cz tel. 728 832 889
Zdeňka Šimková, Zelený Kruh, zdenka.simkova@zelenykruh.cz, tel:732 126 370
Tomáš Skala, Rock Point a.s., tomas.skala@outdoorconcept.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů