Čtvrtek, 28. března 2024

Mořská houba - příjemný společník ve vaší koupelně

Mořská houba - příjemný společník ve vaší koupelně

Mořská houba

Téměř každý používá při koupeli nějaký druh houby. Ve většině případů se jedná o houby syntetické, které začaly být hojně vyráběny v časech expanze umělých hmot, a které tak nahradily přírodní materiály. Na trhu jich existuje nepřeberné množství. Můžeme si vybírat mezi rozličnými barvami, tvary a také mezi jejich různým složením. Pro všechny syntetické houby však platí, že nikdy úplně nenahradí vlastnosti houby přírodní. Velkou nevýhodou je zejména jejich neschopnost čelit agresivním látkám a z toho plynoucí krátká životnost.

Co je to mořská houba?

Mnozí považují mořskou houbu za rostlinu. Ve skutečnosti se však jedná o mořského vícebuněčného živočicha, který má obdobnou stavbu jako korál. Na celém světě existuje na tisíce rozmanitých druhů, ale jen málo z nich má užitkovou hodnotu. Mořská houba žije v teplých mořích v hloubce od 5 do 60 metrů, v některých případech i hlouběji. Nejvyšší výskyt je zaznamenám v oblasti Floridy a Mexického zálivu, v Evropě pak v Jaderském moři, odkud je potápěči loví již po staletí.

Něco málo z historie

První zmínky o používání mořské houby pocházejí již z období starověku. Staří Římané si je údajně vkládali pod brnění, aby je ochránily před odřeninami a urychlily hojení případných zranění. Ve středověku se mořská houba užívala k léčbě onemocnění štítné žlázy. Teprve na počátku 19. stol., v souvislosti s objevením jódu, se zjistily příčiny těchto léčivých schopností. Mořská houba totiž obsahuje vysoké koncentrace tohoto minerálu, který dokáže v krátkém čase zničit i takové bakterie, jako je streptokok.

Přednosti mořské houby

Mořské houby se vyznačují dlouhou životností, jemnou strukturou a vysoce savými vlastnostmi. Ač to tak na první pohled nevypadá, po kontaktu s vodou se houba stává příjemně hebkou a měkkou. Dokonale se snáší s pokožkou, kterou úžasně čistí, vyhlazuje, desinfikuje a ozdravuje. Příznivě tak působí proti striím, vyhlazuje jizvy, čistí povrchová zranění a zanícenou pokožku. Lze ji využít také v sauně, při masáži, jako prostředek na odličování, dokonce i jako menstruační tampon.

Jiná využití

Mořskou houbu můžeme použít i v rámci péče o domácnost nebo pro technické, popřípadě dekorativní účely. Za všechny bych zmínila využití při ošetřování nábytku, čištění oděvů, pohlcování pachů, mytí automobilů, restaurování uměleckých děl či zpracování keramiky a porcelánu.

ZDROJ: www.plet.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů