Čtvrtek, 25. dubna 2024

Na severním okraji Velkých Pavlovic vznikne biocentrum s mokřadem

Na severním okraji Velkých Pavlovic vznikne biocentrum s mokřadem

Na severním okraji Velkých Pavlovic na Břeclavsku vznikne do podzimu areál pro vodní rostliny a živočichy. Rozkládat se bude na patnáctihektarovém pozemku. Jeho součástí bude jezero i mokřad, ale nikoli pro rybolov nebo koupání, ale pro pozorování vodních živočichů. ČTK to dnes řekl starosta Pavel Procházka (ODS).

Biocentrum Zahájka vznikne za asi 13 milionů korun. Velkou část uhradí dotace z operačního programu životní prostředí. Centrum město staví hlavně kvůli hospodaření s vodou v krajině.

Voda by po dokončení neměla tak rychle odtékat pryč a v krajině by se mělo zlepšit celkové klima. Dalším přínosem bude zúrodnění polností v okolí. Zeminu, kterou v místě budoucího rybníku těžká technika odtěží, rozvezou auta na okolní pole.

Podle Procházky se biocentrum nachází v místě, kam původně zasahovalo takzvané Kobylské jezero. Na existenci rybníka ještě dnes odkazuje místní název Horní rybník. Dnes je v lokalitě podmáčená krajina. Po přestavbě tam kromě rybníka bude soustava tůní, v plánu je i výsadba zeleně. Přes území povedou cesty. K nim město nechá nainstalovat informační panely popisující život v mokřadech a místní faunu.

"Chceme, aby příjezd do Velkých Pavlovic, coby známého centra vinařství, propagoval dobrý vztah člověka k přírodě. Na lokalitu Zahájka naváže současná oblast s koňskými stájemi. Opravujeme zámeček, v němž vznikne environmentální centrum," dodal Procházka.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů