Čtvrtek, 28. března 2024

Český rybářský svaz dovezl a v současné chvíli vysazuje přes milion mladých úhořů

Český rybářský svaz dovezl a v současné chvíli vysazuje přes milion mladých úhořů

Česká republika prostřednictvím dotací z Operačního programu Rybářství posiluje populaci úhořů v řekách. Proto i letos rybáři dostali z více než tisíc kilometrů vzdálených lovišť ve Francii zásilku monté, tedy mladých úhořů.

Do Kaplice přivezl kamion 530 kilogramů monté, tedy mladých úhořů do osmi centimetrů délky ve středu 4. dubna. V přepočtu to znamená zhruba 1 590 000 kusů v hodnotě 7 356 400 korun. "Z vynaložených finančních prostředků bude šest milionů korun, tedy 82 procent proplaceno z Operačního programu Rybářství 2007 až 2013, zbytek zaplatí Český rybářský svaz jako výhradní dovozce," řekl ministr zemědělství Petr Bendl.

Dovezení úhoři byli po zvážení umístěni do dvojitých polyetylenových pytlů pod ochrannou kyslíkovou atmosféru a ve čtvrtek 5. dubna je pracovníci Českého rybářského svazu začali rozvážet a vysazovat do rybářských revírů v Čechách i na Moravě.

Vysazování úhoře však nekončí. Zhruba za měsíc do České republiky dorazí druhá vlna, tentokrát již půjde o odkrmené monté z odchoven. "Vzhledem k zvýšenému vysazování mladých úhořů v posledních několika letech lze očekávat zlepšení stavu populace úhoře u nás," dodal ministr Bendl.

Zdroj:Ministerstvo zemědělství
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů