Čtvrtek, 25. dubna 2024

Jak se zbavit krtka - zaručené návody

Jak se zbavit krtka - zaručené návody

Ten kdo podobně jako já už vyzkoušel návody jak zlikvidovat krtka ví, že je to neuvěřitelně velký problém i pro nás - inteligentní homo sapiens sapiens. Primitivní krtek opakovaně vítězí a dohnat ho k tomu, aby si sbalil své kufry a děti a odešel z pozemku je těžký úkol. Tím spíš, že je krtek chráněný.

___

___

Pokud si myslíte, že jsem amatér, který jen píše článek a o problémech s krtky si jen početl na internetu, tak se pletete. Již v minulosti jsem bojoval s krtky a teď mám po přestěhování naprosto stejný problém. Vyzkoušel jsem už rušičky, citrón, vykuřovací patrony a benzín s různým efektem.

Seznámení s nepřítelem:

jak_znicit_krtka_jak_se_zbavit_krtka_navod.jpgKrtek obecný je černavě hnědý savec, kteří váží přibližně 80 gramů. Denně spořádá červů přes jednu polovinu své váhy. O krtcích panuje mnoho mýtů, že jsou slepí. Není to však pravda. Opravdu vidí. Má sice zakrnělé oči a vidí velice slabě, ale přesto je schopen vnímat své okolí. Svým způsobem krtek vlastně není škodlivý, protože se živí různými druhy hmyzu, ale jeho projevy - kopečky hlíny (tzv. krtiny) se nikomu nelíbí. Navíc, když vám "zreje" zahradu, budete po ní chodit a zem pod vámi se bude propadat, což není zrovna dobré. Krtek se živí hmyzem a žížalami, přes zimu přežívá ve své noře, kde si přes léto nastřádá dostatek potravy, aby přežil celou zimu. K lovu ze svých smyslů používají výhradně hmat, sluch a čich.

Proč je krtek chráněný???

Osobně si už roky pokládám otázku, proč je krtek chráněný zákonem, když je ho všude hodně a zlikvidovat jej je běžnými prostředky téměř nemožné.

Zkušenosti s likvidací krtků:

Nefunguje:

  • citron, citronová kůra, vlasy apod. - krátkodobý efekt, pak vyryje (osobní zkušenost!)
  • zvukové rušičky - dočasný efekt, pak si krtek zvykne na frekvenci zvuku a vyryje je (osobní zkušenost!)
  • kočka - více názorů, u někoho zabírá, jiní říkají, že mají i desítky koček u domu a v okolí a nic
  • některé druhy rostlin - částečný efekt, krtek ryje opodál
  • vykuřovací patrony - u někoho možná fungovaly, já jsem jich použil několik desítek a krtek vše přežil, za pár dní se vzpamatoval a dělal díry s kopečky hlíny dál

Účinné je:

  • benzín - to je snad jediná z věcí, které se v mé praxi s krtky opravdu osvědčila. Radu jsem si přečetl někde na internetu. To hlavní asi je, že krtek nesnáší pach benzínu. Takže pokud nechcete, aby dělal nory na stjeném místě, odkryjte hroudu, strčte do ní noviny nebo jiný pomačkaný papír a toto zalijte troškou benzínu. Pach benzínu se line chodbičkami a krtek několik dní v tomto místě a ani v okolí vůbec nehrabe. Pokud budete dělat takovéhle nepříjemnosti často, přestěhuje se na vedlejší pozemek.
  • hlučná sekačka, pohyb na zahradě s dupáním - krtek má rád klid, nesnáší zvuky a hluk
  • hluk vysavače - na výfukovou část vysavače nasadíme trubku (lze u starších tipů vysavačů nebo u nových vysavačů otočením chodu přepínačem) a do díry jednou za několik dní foukáme několik minut vzduch, krtek nesnáší zvuky a je možné, že se odstěhuje dál (vedlejší pozemek)
  • zajímavý mi přišel poznatek jednoho pisatele na internetu na zahdrada.cz: Soused zabetonoval lešeňovou trubku a na ni přimontoval větrník. Jelikož se mění vibrace podle síly větru, krtci si na to nezvyknou a do 100m kolem se nepřiblíží.


Zdroj: www.zbynekmlcoch.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů