Sobota, 20. dubna 2024

Švýcarské muzeum vystavuje exkrementy a trus všeho druhu

Švýcarské muzeum vystavuje exkrementy a trus všeho druhu

Fascinující výstavu zasvěcenou hodně zvláštnímu druhu exponátů otevřelo švýcarské Muzeum přírodní historie. Výstava nazvaná KK.ZOO představuje všechny možné druhy exkrementů a trusu, přičemž tahákem nepochybně bude 65 milionů let starý výkal Tyrannosaura rexe, napsal francouzský list Le Temps.

Exponáty vystavené v muzeu mají v mnoha řečech světa mnoho rozmanitých jmen. Kravské lejno, králičí bobky, guano mořských ptáků. Mají bezpočet různých velikostí i tvarů - některé z nich jsou dokonce perfektně krychlové. A slouží k celé škále různých účelů: dají se jíst, použít jako zbraň, anebo coby prostředek posílení společenských vztahů.

"Jakmile potlačíte prvotní nutkání ke zvracení, pak uvidíte, jak před vámi bují a kypí nový neprobádaný svět," řekl kurátor muzea Manuel Ruedi, který expozici KK.ZOO otevřel. Zkratka KK je pro slovo "caca", tedy kakání.
Výkaly jsou ve své nejbytostnější podstatě odpadem. Ale mohou být i něčím mnohem víc - a ukázat to je cílem muzea. Někteří ptáci, například kosi či drozdi, používají svůj trus, jenž je obzvláště lepivý díky konzumaci jmelí, k bombardování nepřátel, kteří se přiblíží příliš blízko k jejich hnízdům.

Aniž by to věděli, šíří další ptáci ve svém trusu semena rostlin, které požírají. A tato semena mají navíc tu výhodu, že na půdu dopadají společně s přírodním hnojivem, jež jim pomůže v růstu. A tento provázaný cyklus navíc zajistí, že potomci původních ptačích "přenašečů" budou mít opět co jíst.

U dalších zvířat fungují exkrementy jako opravdová sociální síť. Používají výkaly ke zdůraznění své přítomnosti, k vymezení teritoria anebo k hledání partnera k páření.

"Lamy či velbloudi například mají společné 'latríny'," dodal Ruedi. "Zvířata patřící ke stejnému stádu všechna vyměšují na stejnou hromadu. Jejím očicháním pak dokážou zjistit, kdo a kdy tam byl, a získat celou škálu dalších informací." Jinými slovy mohou shromáždit klíčové údaje o zdraví, sexuální připravenosti, a dokonce i "emočním stavu" svých kolegů ze stáda. "Pokud člena skupiny napadne puma, budou v jeho moči stopy stresového hormonu," vysvětlil kurátor.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů