Čtvrtek, 28. března 2024

V českobudějovickém vojenském areálu vznikne park

V českobudějovickém vojenském areálu vznikne park

V někdejším českobudějovickém vojenském areálu Čtyři Dvory začne město v příštím roce budovat park. Vznikne na zhruba tříhektarové ploše nákladem 25 milionů korun. Radní na posledním jednání schválili na doporučení výběrové komise vítěze architektonické soutěže. Ten teď dopracuje projektovou dokumentaci, řekla dnes ČTK náměstkyně primátora Ivana Popelová (HOP).

Do soutěže se přihlásilo 25 zájemců z různých částí republiky, dva nesplnili podmínky. Nejvíce se líbil návrh autorského týmu Petra Veličky z Velkého Meziříčí. Jeho návrh byl postaven na využití původních stromů, přirozeném biotopu a trávníku. Všechny návrhy budou vystaveny na internetových stránkách města a prezentovány na výstavě.

Park bude na základě zadání sloužit především sportovně rekreačním aktivitám. K dispozici bude síť cest pro kondiční běh, procházky, in-line bruslení, ale také plocha pro pétanque, fit stezka pro seniory i dětská hřiště pro různé věkové kategorie. K volnému využití budou hřiště pro míčové hry, skatepark, objekt s občerstvením a sociálním zázemím i půjčovna sportovních potřeb.

Park vznikne v části areálu bývalého vojenského cvičiště a kasáren, které v severozápadní části města zaujímaly plochu 50 hektarů. Město od roku 2001 vlastní 18 z nich. Zatím byla provedena demolice budov a sanace zhruba poloviny území. Areál je vklíněn mezi dvě největší českobudějovická sídliště s téměř 40.000 obyvateli.

Záměrem města je přetvořit toto zdevastované území na městskou čtvrť, ve které bude možné vybudovat chybějící občanskou vybavenost i pro přilehlá sídliště. Na místě již vzniká hokejové centrum a plánuje se zde stavba kongresového a koncertního centra.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů