Pátek, 29. března 2024

Kopřiva dvoudomá (Urtica Dioica)

Kopřiva dvoudomá (Urtica Dioica)


Podle pověsti ji přinesli do Británie Césarovi vojáci, protože si mysleli, že ji budou potřebovat, aby se s ní mohli šlehat a tak se zahřívat. Až do nedávné doby se švihání kopřivali udrželo jako lidový prostředek proti artritidě a revmatismu. Dnes se z kopřiv připravuje pročišťující jarní tonikum a z mladých listů i výživný zeleninový pokrm. Rostlina obsahuje: histamin, kyselinu mravenčí, acetylcholin, serotonin, četné minerály včetně oxidu křemičitého, vitamíny A,B,C a taniny.

Mladé kopřivy jsou bohaté na vitamíny a minerály. Má vysoký obsah vitaminu C a tento pomáhá zajistit, aby tělo železo, které se v kopřivě nachází, řádně absorbovalo. Čistí organismus od kyseliny močové. Kopřiva je doporučována na dětský a nervový ekzém. Nálev se má pít 3x denně. Rovněž se užívá ke stimulaci krevního oběhu a pročištění organismu, při artritidě, revmatismu a dně. Je to naše nejlepší léčivá rostlina na pročištění krve a krvetevorbu.

Pro každý druh vlasů je vynikající tinktura z oddenku kopřivy, který vykopeme na jaře nebo na podzim.

V kosmetice: Velice účinný čistící prostředek zvláště pro mastnou pleť.

Tinktura: Vykopaný oddenek očistíme ve vodě kartáčem, nadrobno pokrájíme a naplníme do láhve až po hrdlo. Zalejeme 30-40% pálenkou a necháme stát 14 dnů na teplém místě.

Umývání hlavy: 4-5 vrchovatých dvouhrstí čerstvé nebo sušené kopřivy dáme do 5 l studené vody pomalu zahřejeme k varu. Necháme ještě 5 minut vyluhovat. Oplachujeme hlavu po každém umytí.

ZDROJ:http://bylinky.abecedazdravi.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů