Pátek, 29. března 2024

Bude probíhat sčítání a kroužkování mláďat rybáků obecných

Bude probíhat sčítání a kroužkování mláďat rybáků obecných

Akce proběhne v pátek 1. června 2012 od 9.00 hod. na Troubeckém jezeře (sraz je v přístavišti - GPS: 49°25'7.090"N 17°19'23.073"E) a od 13.00 hod. na Hulínské štěrkovně (sraz je před administrativní budovou ČMŠ - GPS: 49°18'8.043"N, 17°28'48.594"E).

Součástí akce bude i plavba lodí k umělým plovoucím ostrůvkům, sčítání a kroužkování mláďat rybáků obecných s možností fotografování a natáčení.

Společnost Českomoravský štěrk a.s. od roku 2007 obstarává a provozuje ve spolupráci s Moravským ornitologickým spolkem - středomoravskou pobočkou ČSO plovoucí ostrůvky sloužící ke hnízdění rybáků obecných na svých štěrkopískovnách v Tovačově a Hulíně.

V prvních letech šlo o jednoduchou dřevěnou konstrukci pokrytou štěrkem a nadnášenou barely. Konstrukce se příliš neosvědčila, přestože byla rybáky přijímána - lehké ostrovy byly na vodě nestabilní a vyžadovaly každoroční údržbu. Od roku 2010 je proto postupně nahrazují plovoucí ostrůvky vyráběné z vláknobetonu s odhadovanou životností několik desítek let. Konstrukce plovoucích betonových ostrůvků je originálním českým průmyslovým vzorem, na jehož projektování a výrobě se podíleli kromě provozovatele i odborníci z ČVUT Praha a ze společností Betotech, Českomoravský beton, Česká DOKA bednící technika a Betonika plus.

rybáciRybáci obecní dřevěné i betonové ostrůvky úspěšně obsazují. V oblasti střední Moravy, kde před rokem 2007 hnízdili rybáci jen ojediněle a nepravidelně, vznikly v průběhu 5 let dvě hnízdní kolonie, které v roce 2011 dosáhly celkové početnosti 55 až 57 hnízdících párů. Což je 10 % populace rybáků hnízdících v ČR.

Umělé hnízdní ostrůvky jsou příkladem efektivní podpory hnízdění ohroženého druhu a současně úspěšné spolupráce nevládní ochranářské organizace a komerční těžařské společnosti. Dochází tak i k naplňování deklarace o spolupráci, kterou začátkem letošního roku uzavřela tato těžební společnost s Českou společností ornitologickou jako důkaz oboustranného zájmu o ochranu a podporu biodiverzity v České republice. Zvláštní zřetel je kladen na ochranu ptáků uvedených v Příloze I Směrnice Evropského parlamentu a rady č.2009/147/ES o ochraně volně žijících druhů ptáků, vyskytujících se na území České republiky a využívajících životní prostředí těžebních prostorů nerostných surovin.
Viz: www.heidelbergcement.com

Podle dostupných informací jde o jedinečné využití nejmodernější betonářské technologie ve prospěch ochrany ohrožených ptáků, které nemá u nás, v Evropě a asi ani ve světě obdoby.


S pozdravem

Jiří Šafránek
místopředseda MOS
606 324 763

Ing. Karel Lorek
Českomoravský štěrk a.s.

Foto: Jiří Šafránek

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů