Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zastíněno palmami

Zastíněno palmami

Pokud vyrazíte na Mauricius, kromě prohřátých pláží s palmami sklánějícími se nad pískem by zahradník neměl minout zdejší botanickou zahradu v Pamplemousses, nejstarší botanickou zahradu na jižní polokouli. V původním prostředí si tu prohlédnete palmy, které se mohou objevit ve vaší zimní zahradě.

Návykové látky v zahradnictví

Jednou z nich je v Asii velice oblíbená Areka obecná, často nazývaná palmou arekovou (Areca catechu). Spíše než rostlina samotná jsou na tržištích k sehnání její nadrobno nakrájené oříšky zabalené do listu pepřovníku druhu Piper betle. Zlozvyk žvýkání betele je starý zhruba dva tisíce let.

Palma nemá pichlavý kmen a nevyžaduje nikterak náročné podmínky, proto je vhodná i pro panelákové podmínky či do rukou nadšených začátečníků. Zajímavé je, že byť jsou její plody uznávány jako návykové, palmičku lze naprosto běžně koupit ve velkoobchodech se zahrádkářským zbožím a běžně se vyskytuje v prodejnách květin. Snese i dlouhodobou sluneční expozici.
V našich podmínkách nevyroste tak, aby začala plodit, takže úrody oříšků se nedočkáte. Pozor, pod rodovým názvem "areca" jsou prodávány i palmy, které s tímto rodem nemají nic společného.

Další palma je určena především začátečníkům (Brahea edulis, Brahea armata). Na internetovém trhu se sazenice nabízejí už od několika desetikorun. Pokud vám jméno palmy připomíná Tycha de Brahe, dánského astronoma působícího na dvoře Rudolfa II., máte správný odhad. Rod rostliny byl skutečně pojmenován na jeho počest.

Jednoduchá pokojová palmička karyota žahavá (Caryota urens) obsahuje škrobnatou hmotu. Při dostatečné zálivce je jednoduché i pěstování datlovníků, stačí si z exotické dovolené dovést hrstičku na tržišti koupených plodů. I když není datle jako datle - Saúdská Arábie ze svého území zná stovky odrůd.

Právě palmy zahradě v Pamplemousses jasně dominují.
A to je dobře, neboť v tropickém vedru je příjemné spočinout v jejich stínu. Ideální pro odpočinek je altánek
v blízkosti "talipotové aleje". Český název palma Corypha umbraculifera nemá, a tak se v tisku objevuje její anglický název talipot.

Talipot patří mezi opravdu monumentální rostliny s listovým řapíkem, který může dosahovat až neuvěřitelných pěti metrů. Není divu, že se tak co do plochy mohutné listy používaly k pokrývání střech či pro psaní místo papíru. Přestože jde o rostlinu v lidské péči pěstovanou na několika kontinentech, zařadil ji Světový svaz ochrany přírody (IUCN) do Červené knihy ohrožených rostlin. Vzhledem k jejím rozměrům ji asi doma pěstovat nebudete, jako solitér ale může zkrášlit třeba některou ze zámeckých zahrad.

Z osmi stovek různých druhů zdejších rostlin zabírají palmy rovnou desetinu. Zbytek zůstává na všechno ostatní - od kapradin přes lekníny až po orchideje.

AUTOR: Topi Pigula

JAK NA TO
Rady pěstitelům
Jak množit, zalévat a přesazovat palmy

Krok 1
Teplota

Většina palem není mrazuvzdorná, proto je třeba je mít od podzimu do pokročilého jara kde zazimovat.

Krok 2
Množení

Palmy se dají běžně množit semeny (ořechy), ovšem zakoupené "trsy" palem lze opatrně rozdělit a množit odnožemi.

Krok 3
Přesazování

Chcete-li rozsadit několik palem rostoucích ve společném květináči, udělejte to co nejdříve. Později by měly propletené kořeny.

Krok 4
Světlo

Palmám vyhovuje dostatek slunečního světla, vhodně tedy doplní místo, kam stínomilné rostliny umístit nelze.

Krok 5
Zálivka a půda

Ačkoliv jde o tropické rostliny z oblastí sezonních dešťů, pravidelná zálivka (cca 2-3x týdně) jim prospěje. Neuškodí ani občasné rosení. Nejsou náročné na půdu, často rostou v půdě chudé na humus.

Q&A
Dalibor Šubrt
zahradní konzultant

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů