Středa, 24. dubna 2024

Studenti fotili nádhernou šumavskou řeku Vydru

Správa Národního parku Šumava a Město Vimperk spoluorganizovali fotografický workshop v rámci festivalu NaturVision. Prohlédněte si ty nejpovedenější fotografie šumavské přírody.

Studenti fotili nádhernou šumavskou řeku Vydru

Šumavské záblesky aneb Jak zkrotit přírodní živly pomocí fotoaparátu - tak se jmenoval studentský fotografický workshop, který se konal v rámci 11. ročníku mezinárodního filmového festivalu o zvířatech a přírodě NaturVision.
Fotografický workshop se uskutečnil na Borových Ladách a uspořádalo ho Město Vimperk ve spolupráci se Správou Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava.
Festival NaturVision se koná v průběhu celého roku. Jeho hlavní část je čtyřdenní filmová přehlídka v Městském kulturním středisku ve Vimperku, kde jsou každoročně promítány nejlepší dokumenty o zvířatech a přírodě. Součástí festivalu jsou i doprovodné akce, jako například mezinárodní fotografická soutěž, výstavy, dětská výtvarná soutěž nebo právě netradiční fotografický workshop.
Účastníci workshopu tentokrát také fotili vodní živel, konkrétně jednu z nejkrásnějších šumavských řek - řeku Vydru.
řeka"Elementy jako je voda a země jsou často stěžejním námětem krajinářské fotografie. Oba tyto živly se často potkávají v krajině, kde vytváří kontrastní a působivé kompozice a vztahy. Důkazem toho je řeka Vydra, divoká tepna Šumavy, která pulzuje životem v protikladu s rozměrnými neživými balvany," říká fotograf a filmař Jan Svatoš, který workshop pro fotografy vedl.
"S účastníky jsem se snažil umělecky vyřešit otázky jako například - Jak fotograficky vystihnout plynoucí čas, dynamiku vody nebo mystický rozměr kamene? Jak docílit vhodné expozice a působivé kompozice? Někomu se to podařilo lépe, někomu hůře," uvádí Jan Svatoš.
Workshopu se zúčastnil i fotograf Správy Národního parku Šumava Štěpán Rosenkranz. Společně s ostatními absolvoval trasu z Horské Kvildy okolo Hamerského potoka až k Vydře. "Je to jedna z fotograficky nejpřitažlivějších tras na celé Šumavě. Tajuplná až mystická místa střídají neopakovatelné přírodní scenérie, které na takhle krátkém úseku dokáže vykouzlit jen Šumava," uzavírá Štěpán Rosenkranz.


O LEKTOROVI:

JAN SVATOŠ je fotograf a filmař. Vystudoval FAMU a FSV Univerzity Karlovy. Nyní studuje filmovou režii. Spolupracuje s organizací Člověk v tísni a s neziskovými organizacemi v Keni i USA. Kooperace s mezinárodním festivalem NaturVision trvá dokonce již od roku 2005. Pořádá fotografické workshopy, vystavoval na více než 20 společných či samostatných výstavách doma i v zahraničí a přispívá do několika tuzemských magazínů. V roce 2010 zrealizoval v severní Keni netradiční expedici Fotografické návraty a v koprodukci s Českou televizí natočil dokument Africa obscura, který získal 3 ocenění na mezinárodních festivalech.

Fotky ke stažení na http://www.uschovna.cz/zasilka/J4J44BBMRKMS5X26-6FL

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů