Čtvrtek, 25. dubna 2024

Spotřeba prý ohrožuje až 30 procent vzácných živočišných druhů

Spotřeba prý ohrožuje až 30 procent vzácných živočišných druhů

Kvůli nenasytné poptávce po předmětech jako dřevo nebo káva je v nebezpečí až třetina ohrožených živočišných druhů v zemích, které žádané suroviny vyvážejí. Podle agentury AFP to ukazuje australská studie, kterou dnes zveřejnil prestižní vědecký časopis Nature.

Vědci ze Sydneyské univerzity pět let zkoumali více než pět miliard spotřebních řetězců. Zapojeni do nich byli spotřebitelé více než 15.000 artiklů ve 187 zemích. Odborníci zkoumali především mezinárodní obchod s takovými komoditami jako je káva, cukr, kakao, ryby nebo stavební řezivo, které jsou spojované s úbytkem rozmanitosti druhů. Údaje pak porovnali s registrem 25.000 ohrožených živočišných druhů.

Studie prokázala, že v zemích jako Madagaskar, Papua-Nová Guinea, Srí Lanka nebo Honduras hospodářská produkce určená k vývozu může za úbytek biodiverzity dokonce z 50 až 60 procent.

Například na Papui-Nové Guineji důlní průmysl a těžba dřeva pro hrstku velkých zemí představuje přímé nebezpečí pro 171 živočišných druhů včetně kriticky ohrožené paježury Burtonovy (Zaglossus bartoni) nebo rovněž kriticky ohroženého vačnatce kuskuse tmavoskvrnného (Spilocuscus rufoniger). Nejméně 60 z těchto druhů by mohlo kvůli dodávkám dřeva pro japonský trh z volné přírody zcela zmizet. Celkem je v této zemi podle abc.net.au s mezinárodním obchodem spojeno ohrožení 60 procent druhů. V Japonsku to je 12 procent druhů a v USA pouze 11 procent.

"Podle toho, co víme, to je poprvé, kdy byla zevrubně vyčíslena významná úloha mezinárodního obchodu a zahraničí spotřeby jako hybatele ohrožení druhů," řekl podle abc.net.au Manfred Lenzen ze Sydneyské univerzity.

Autoři výzkumu tvrdí, že výsledky by měly umožnit přidělovat ochranné známky regionálním výrobkům podle jejich dopadu na životní prostředí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů