Pátek, 19. dubna 2024

Brno: Fons salutis a jeho okolí

Brno: Fons salutis a jeho okolí

Denisovy sady a park Studánka, dříve park Františkov, jsou prvním veřejným parkem v Čechách a na Moravě založeným veřejnou správou (moravskými zemskými stavy) v letech 1814 až 1818. Krajinářské parky s klasicistními stavbami v sousedství areálu Národní kulturní památky Petrov jsou prohlášeny kulturními památkami.

Skalnaté návrší pod Petrovem, zvané Puhlík, bylo v roce 1771 zpřístupněno z úpatí kopce Křížovou cestou se 14 kapličkami a svah byl pojmenován jako Kalvárie.

S parkovou úpravou svahu jihozápadního svahu Petrova pod městským opevněním začal již v letech 1805 - 1813 místodržitel hrabě Lažanský, avšak obsazení města napoleonským vojskem další práce zastavilo. Teprve moravský místodržitel Antonín Bedřich Mitrovský provedl v letech 1814 až 1818 za podpory zemských stavů radikální úpravu svahu. Vedením prací a zakládáním porostů dle projektu F. Kleina byl pověřen guberniální rada von Sedlaczek.

V roce 1815 byla v parku založena botanická zahrada jako zemský herbář s 223 druhy dřevin. Ve stejném roce byl postaven ve spodní části parku pavilon Fons salutis a v horní části parku dřevěná kolonáda a zahradní pavilon. Stávající klasicistní lázeňská Kolonáda byla postavena v polovině 19. století a zahradní pavilon byl nahrazen v roce 1880 současným novorenesančním Hudebním pavilonem.

V roce 1818 byl na ploše bastionu postaven obelisk na počest císaře Františka I. a park byl pojmenován Františkov. V roce 1849 se Františkov stal národní památkou a jeho správou byl pověřen Karel Offermann, ředitel zemských zahrad, a lužánecký zahradník Antonín Šebánek. V roce 1939 - 1941 prodloužení Husovy ulice rozdělilo park Františkov na Denisovy sady a Park Studánka. V letech 1962 - 1965 byla postavena vyhlídková kavárna, zbořená v devadesátých letech minulého století.

V roce 1999 byly pod správu VZmB přiřazeny také IV. a V. terasa Kapucínských zahrad, které jsou volně přístupné veřejnosti a provozně navazují na areál Denisových sadů.

Rekonstrukce parkového komplexu započala již v roce 2000 a to rekonstrukcí Hudebního pavilonu. V následujícím roce byla zrekonstruována Kolonáda a v roce 2002 byly položeny inženýrské sítě. V roce 2003 mohla naplno začít rekonstrukce "povrchu parku" dle projektu architektů Hrůši - Pelčáka a Sendlera - Babky. Byla provedena I. - III. etapa rekonstrukce, která obdržela prestižní ocenění Obce architektů GRAND PRIX 2004.

ZDROJ: garten.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů