Pátek, 19. dubna 2024

Lotyšsko oznámilo neúspěch v boji s agresivním bolševníkem

Lotyšsko oznámilo neúspěch v boji s agresivním bolševníkem

Lotyšské úřady prohrály dlouholetý boj s nebezpečnou plodinou, která zamořuje místní přírodu a odolává veškerým pokusům o vyhlazení. Šestiletý program likvidace bolševníku Sosnowského, blízkého příbuzného bolševníku velkolepého známého ve střední Evropě, skončil podle expertů fiaskem - zasažená plocha měla být omezena na 2000 hektarů, je ale víc než pětinásobná.

Bolševník Sosnowského přivezli do Lotyšska sovětští zemědělští experti, podle nichž se měl stát vítaným krmivem pro dobytek. Maso takových zvířat ale nešlo kvůli nepříjemné pachuti na odbyt a nové krmivo se neosvědčilo. Lotyšské meze ale agresivní plodina neopustila. Každým rokem se podle listu Latvijas Avize zasažená plocha zvyšuje o deset procent.

Za nejúčinnější cestu k likvidaci bolševníku místní experti označují mechanické ničení vzrostlých plodin. Úřady k tomuto účelu najímaly nezaměstnané za měsíční plat sto latů (3600 korun). Ani tato metoda ale žádoucí efekt nepřinesla. Podle odhadů lotyšské vlády je na boj s bolševníkem zapotřebí kolem 12 milionů latů (434 milionů korun), které ovšem ve státní pokladně nejsou. Poslední nadějí jsou prý pro Lotyšsko dotace z Evropské unie.

Pobaltské státy obecně a Lotyšsko zvlášť patří k zemím nejvíce zasaženým bolševníkem. Někteří experti už míru jeho rozšíření označují za katastrofální. Nevelký výskyt bolševníku Sosnowského byl zaznamenán i západně od zemí bývalého SSSR, kde ho ale téměř zcela vytlačil stejně agresivní bolševník velkolepý. Rostlina může být nebezpečná i lidem, protože šťáva z jejích lodyh a listů může při dotyku způsobit silné poleptání.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů