Pátek, 29. března 2024

SRS hledá 200 kaštanovníků napadených nebezpečným škůdcem

SRS hledá 200 kaštanovníků napadených nebezpečným škůdcem

Státní rostlinolékařská správa (SRS) hledá 200 stromků kaštanovníku setého napadených velmi nebezpečnou vosičkou žlabatkou, která může způsobit až odumření stromů. Hmyz celosvětově považovaný za nejvážnějšího škůdce kaštanovníků byl do Česka zavlečen spolu s dodávkou kaštanovníků z Itálie, informoval ČTK mluvčí SRS Zbyněk Škodáček.

Usídlení tohoto škůdce na území Česka by podle něj mohlo mít za následek poškození oblastí s výskytem kaštanovníků a dokonce omezení školkařské produkce kaštanovníků. Je proto nezbytné dohledat všechny rostliny z napadené partie, uvedl Škodáček.

Několik set napadených rostlin kaštanovníku setého (Castanea sativa) dovezla zahradnické společnosti v Brně slovenská firma z Itálie. Do obchodní sítě se pak podle zjištění správy dostalo téměř 200 kusů stromků. Ostatní neprodané kusy byly zlikvidovány. Odběrateli zmíněných stromků jsou zahradnická centra rozmístěná po celém Česku, která mohla tyto stromky dále rozprodat. Podle správy proto existuje reálné nebezpečí masivního rozšíření žlabatky na území ČR.

"Pěstitelé, kteří si v nedávné době zakoupili a vysadili stromky kaštanovníků, by měli věnovat zvýšenou pozornost těmto rostlinám a při podezření z výskytu tohoto škůdce ihned informovat kterékoli naše pracoviště," vyzval zákazníky zahradních center ředitel SRS Zdeněk Mach.

Zatímco v době nákupu rostlin kaštanovníku nakupující nemuseli vidět příznaky jejich napadení žlabatkou, v současné době by již měly být výrazné. Na větvičkách, listových řapících nebo na středním žebru listu se od dubna mohou vyvíjet hálky způsobené larvami. Hálky, tedy zduřelá rostlinná tkáň, dorůstají v průměru do velikosti pět až 20 milimetrů, jsou zeleně nebo růžově zbarvené a často obsahují části vyvíjejících se listů, stonků a řapíků.

Podle evropské i národní legislativy je žlabatku zakázáno zavlékat a rozšiřovat na území Česka. Lidé, kteří její výskyt či příznaky objeví, to musí okamžitě ohlásit rostlinolékařské správě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů