Úterý, 19. března 2024

Cizinec, který v Brně lovil chráněné mlže, asi vyvázne bez trestu

Cizinec, který v Brně lovil chráněné mlže, asi vyvázne bez trestu

Cizinec, který v Mariánském údolí v Brně nalovil 122 chráněných mlžů, zřejmě vyvázne bez trestu. Policisté jeho stíhání pravděpodobně podmíněně zastaví, informoval dnes ČTK policejní mluvčí Pavel Šváb.

Sedmadvacetiletého cizince z Asie přistihli v pondělí strážníci. Případ si pak převzala státní policie. Muži hrozily až tři roky vězení za neoprávněné nakládání s chráněnými živočichy.

"Při výslechu muž uvedl, že se šel s přáteli koupat. Přitom šlápl na škebli. Když ji ukazoval své těhotné manželce, tak mu sdělila, že se dá sníst a že na ni má chuť," uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb.

Muž pak asi hodinu hledal v rybníku škeble. Nasbíral 122 chráněných velevrubů malířských, velevrubů nadmutých a škeblí říčních. Později vypověděl, že podobný způsob obživy je v jeho vlasti běžný.

Český rybářský svaz stanovil cenu jednotlivých živočichů na 200 až 1000 Kč podle druhu. Kdyby všichni mlži zahynuli, vznikla by tak škoda 24.000 korun. "Všichni živočichové však dobrodružství přežili bez úhony a sám 'lovec' je vrátil zpět do rybníka," uvedl Šváb.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů