Pátek, 29. března 2024

Volavka vlasatá se objevila po deseti letech opět v Záhlinicích

Volavka vlasatá se objevila po deseti letech opět v Záhlinicích

Volavka vlasatá je v České republice poměrně vzácným hostem. Za posledních 50 let byla zjištěna pouze asi 30x. Jejím domovem je jih Evropy a okolí Černého a Kaspického moře.

Jde o poměrně drobnou volavku, jejíž délka těla nepřesahuje 49 cm a rozpětí křídel mívá do 85 cm. Je krémově hnědá a v letu jsou dobře vidět její bílá křídla. Dospělí ptáci mají prodloužená pera na šíji, která vypadají jako dlouhé vlasy. Zobák má modravý s černou špičkou.

Volavka vlasatá se živým vodním hmyzem, obojživelníky a drobnými rybkami. Na zimu odlétá do Afriky. Do ČR se zatoulává pouze vzácně. Na rybnících v Záhlinicích se letos zdržuje od 4. července a dělá tím velkou radost ornitologům. Naposledy ji zde totiž pozorovali před deseti lety v dubnu v roce 2002.

Podle členů Moravského ornitologického spolku, kteří se věnují pozorování a ochraně ptáků nejde o jediného vzácného ptáka, který se letos objevil na rybnících u Záhlinic na Kroměřížsku. Již zde pozorovali i dvě volavky stříbřité, turpana černého, zrzohlávky rudozobé, poláka malého, tenkozobce opačného, párek pisil čáponohých, vodouše štíhlého, slučku malou, bekasinu větší, chřástala kropenatého, jeřáby popelavé, orla mořského, luňáka hnědého i červeného, rybáka velkozobého, bělokřídlého i bahenního a racka černohlavého. Letos zde navíc zahnízdily i husy velké.

Jiří Šafránek
místopředseda MOS
606 324 763

Foto: Zdeněk Němeček a Jiří Šafránek

12. 7. 2012


Volavka vlasatá, foto J. Šafránek Volavka vlasatá, foto J. Šafránek
Volavka vlasatá, foto Z. Němeček Volavka vlasatá, foto Z. Němeček
Volavka vlasatá, foto Z. Němeček Volavka vlasatá, foto Z. Němeček
Nastavení fotogalerie
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů