Čtvrtek, 25. dubna 2024

Kontryhel obecný

Kontryhel obecný
KONTRYHEL OBECNÝ (Alchemilla vulgaris)
Znaky: Nenápadná víceletá rostlina s poměrně velkými listy a malými květy. Lodyhy rozložené, vystoupavé nebo přímé, většinou pouze 10 - 20 cm vysoké, ve vysoké trávě až 50 cm vysoké. Přízemní listy mají přes 5 cm dlouhý řapík, čepel je zvlněná, až do poloviny dělená, s 9 - 13 na okraji zubatými laloky. Listy jsou široké od 2 - 12 cm a mohou být lysé nebo chlupaté. Vrcholové latovité květenství je řídké nebo husté, s malými až 4 mm velkými květy bez korunních lístků. Kvetoucí prýty jsou v horní části lysé.
Stanoviště: Louky a pastviny, lesy, okraje lesů a křoviny, prameniště.
Rozšíření: Téměř celá Evropa.
Doba květu: Květen až září
Obecně: Je to zvláštní bylinka, která celá vypadá nějak žensky. Kontryhel má velké množství druhů, nejrozšířenější v naší přírodě je právě obecný. Jeho pěkně tvarované lístečky se přenesly do lidového názvu ženský plášť, ale také husí nožka. Květy jsou skromné, žlutozelené, ale působivé hlavně tehdy, když na vlhkých horských loukách vytváří hustý koberec. Kontryhel rád roste i u potoků, na mýtinách a na vlhkých pasekách. Kvůli vysoké spotřebě se může sbírat vícekrát , začíná se hned na jaře, když se objeví první lístečky. Je to blahodárná rostlina kterou můžeme koupit také v lékárně. Kontryhel zřejmě určil Pán bůh jako požehnanou bylinu pro ženy, neboť výborně působí na všechny ženské nemoci. Především při oslabené nebo slabě vyvinuté děloze, kterou výrazně posiluje, a tím zvyšuje pravděpodobnost otěhotnění a udržení plodu v těhotenství. V bylinkářských vzpomínkách babičky je několik kontryhelových dětí, které se po létech neplodnosti narodily zásluhou čaje z kontryhele. Každá maminka která chce spolehlivě donosit a lehce porodit zdravé dítě, by měla od třetího měsíce těhotenství, ale nejpozději tři měsíce před porodem, pít čaj z kontryhele. I v případě, že žena začne v těhotenství slabě krvácet, často pomůže tento čaj, v tom případě ještě s přidáním tuřínu, kokošky pastuší tobolky, přesličky, které pomáhají při zastavení krvácení. Kontryhel je velmi prospěšný i pro děťátko, neboť zlepšuje kvalitu mateřského mléka., podporuje jeho tvorbu a vylučování. Kontryhel není jen rostlinkou budoucích maminek, ale i všech ostatních žen.
Pomáhá při menstruačních poruchách a bolestech, výtoku a těžkostech souvisejících s přechodem.
Kontryhel má dobré hojivé účinky, které mají i další uplatnění - léčba všech zánětlivých onemocnění v podbřišku, například častý zánět vaječníků. K tomuto účelu jej používáme nejenom jako čaj, ale i vně jako součást složky sedací koupele.
Při vnějším používání kontryhele slouží silný odvar k omývání ran, čerstvá šťáva z natě se může použít na zesvětlení pih, ve formě koupele se doporučuje pro neduživé děti, kterým posiluje svalstvo.
Svou dobrotu projevuje tato bylinka tím, že nemá žádné vedlejší účinky a při běžném dávkování ji můžeme užívat dlouhodobě.
ČAJOVÁ SMĚS NA PODPORU ŽENSKÉ PLODNOSTI
Hlavní složka - nať kontryhele
Vedlejší složky - nať řebříčku, nať šalvěje, nať hluchavky
Dvě lžíce směsi zalijeme 1/2 l vroucí vody, necháme přikryté 15 minut vyluhovat. Přecedíme a pijeme třikrát denně po třetině výluhu.
Už středověké bylinkáře upoutala na listech kontryhele ojedinělá kapička rosy, která na slunci září jako perla. Nazvali ji nebeskou rosou, a používali jí k hledáni kamene mudrců dnes víme, jak to skončilo, ale také, že ke vzniku legendární kapičky přispívá za vlhkých nocí to,že rostlina vylučuje ze sebe vodu.
Kontryhel

ZDROJ: vkskaut.blog.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů