Pátek, 29. března 2024

Kousek od kolapsu. Mnoho lodí na málo ryb

Čtyři miliony rybářských lodí se snaží ročně ulovit ryby za sto miliard dolarů. Mnoha z nejznámějších druhů mořských ryb hrozí úplné vyhubení.

Kousek od kolapsu. Mnoho lodí na málo ryb

Ve třicátých letech publikoval časopis National Geographic fotografii ukazující scénu, která je dnes téměř nepředstavitelná. Muž stojí v moři, voda zalévá jeho kotníky a je obklopen hejnem velkých pleskajících se smuh Macdonaldových. Ryby se pospíchaly vytřít na pobřeží Mexika. "Bylo jich ve vodě tolik, že jste je mohl lovit holýma rukama nebo vidlemi," říká Callum Roberts, prominentní biolog zabývají se ochranou moře. Teď už něco takového není možné.

Komerční rybáři začali tyto živočichy, kteří mohou dorůst délky až dvou metrů a váhy více než 150 kilogramů, chytat do sítí. Přehrady na řece Coloradu, jako je například známá Hooverova, ale omezily životně důležitý přítok čerstvé vody do jejich trdlišť.

Dnes je smuha Macdonaldova jedním ze 414 kriticky ohrožených vodních druhů, jež se ocitly v červeném seznamu, soupisu rostlin a zvířat na pokraji vyhubení, který vydává Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN). Dalších 486 druhů ryb je ohrožených, i když ne kriticky, 1141 je hodnoceno jako zranitelných a šedesát už vyhynulo. Mezinárodní svaz ochrany přírody sleduje 10 359 rybích druhů, z čehož 742 se v roce 2002 ocitlo na červeném seznamu ohrožených druhů. Letos, po deseti letech, dosáhl jejich počet již 2041.

K ohrožení dojde většinou díky tomu samému druhu, který vybil smuhy: nám. Dopad lidského chování na rybí populace vzbuzuje obavy vědců a ekologických aktivistů už po celé dekády.

Varovná zpráva OSN

Začíná to být ale také znepokojivým ekonomickým problémem. Zejména pro flotilu 4,36 milionu lodí, která celosvětově každý rok uloví devadesát milionů tun ryb v celkové hodnotě sto miliard dolarů. Jasně to bylo vidět před několika týdny, když Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) vydala svoji poslední publikaci o stavu světového rybolovu i vodní fauny a flóry. OSN tyto zprávy vydává od roku 1994.

V nové zprávě je samozřejmě z velké části to, co se objevuje i v těch předchozích: příliš mnoho zemí má příliš mnoho rybářských lodí a ty loví příliš mnoho ryb.

Letos ovšem FAO dodává, že podle mnohých analýz světového rybolovu je přírodní systém "přetížen" a "je tu nebezpečí bezprostředního zhroucení".

"Myslím, že teď nejspíš používáme silnější výrazy, protože jsme nějaký čas říkali spoustu takových věcí velmi mírně a měli možná menší vliv, než je potřeba," uvedl Richard Grangier, šéf statistických a informačních služeb z oddělení rybolovu při FAO.

"Zhroucení" zmiňované ve zprávě se týká ekonomického stavu rybolovu, a to spíše než biologického vymírání, dodal Grangier.

Lodě pohánějí větší motory a jsou vybaveny důmyslnějšími zařízeními pro hledání ryb. Následkem toho je dnes téměř třetina mořských zásob částečně přečerpaná a 57 procent je vyčerpáno zcela. Stav těchto zásob se tak nyní nachází velmi blízko hranice udržitelnosti nebo je již přímo na ní.

Snahu zmenšit kapacitu loďstva má především Evropa. Dobrou vůli dokonce projevovala i Čína. Ale v roce 2008 svět na tyto cíle většinou rezignoval. Politici v mnoha zemích se zdráhají zavést nutná opatření, která by rušila pracovní místa a přitom odškodňovala postižené rybáře.

Zpráva OSN je špatná i pro nejchudší obyvatele světa závislé na rybách, jež jsou pro ně zdrojem téměř čtvrtiny živočišných bílkovin.

Současná situace je alarmující pro velké mořské živočichy, jako jsou různé druhy žraloků a rejnoků, které se rozmnožují relativně zřídka. Jakmile jejich počty začnou klesat, těžko se opět obnovují. Některé populace mořských živočichů se od šedesátých let ztenčily až o devadesát procent.

Milovníky sushi oceňovaný tuňák obecný se točí v bludném kruhu: kvůli nadměrnému rybolovu je vzácnější, což žene jeho cenu vzhůru. Letos byl jeden tuňák prodán v Tokiu za rekordních 736 tisíc dolarů, tedy asi 15 milionů korun. Vysoké ceny na trhu podněcují k dalšímu rybolovu, a to i nezákonnému, což ohrožuje mnoho rybích populací.

Ignorovat nelze ani globální oteplování. Malá útesová ryba Azurina eupalama "bude prvním rybím druhem, který zřejmě vyhyne v důsledku změny klimatu", varuje výzkumnice Beth Polidorová z Mezinárodního svazu ochrany přírody.

Zodpovědnější supermarkety

K problému ohrožených druhů však začínají přistupovat odpovědněji některé supermarkety a restaurace. Čím dál častěji sledují a dodržují při nakupování ryb udržitelné standardy stanovené certifikačními orgány, jako je například Rada pro správu moří (MSC).

Mnoho zemí už také při svých pobřežích vytvořilo mořské rezervace, kde se mohou druhy zotavovat. Chráněno ale není více než jedno procento světových moří, zatímco na pevnině je to téměř 15 procent plochy. Někteří vědci se také obávají, že hrozba vyhynutí je ještě vyšší pro sladkovodní ryby, které nemohou migrovat jako ty mořské a vyhnout se dopadům nových přehrad a odpadů z továren.

V mořích a řekách žije stále mnoho druhů ryb. Většina z nich není tak známá jako ohrožený žralok veliký nebo vyza. Pokud však bude současný trend pokračovat, s mnoha nebudeme mít šanci se ani seznámit.


Lodě versus ryby


PLEJTVÁK OBROVSKÝ - OHROŽENÝ DRUH
Největší zvíře na světě bylo téměř vyhlazeno v důsledku velrybářství. Od roku 1966 je celosvětově chráněno. Věří se, že jeho populace roste, ale není jasné v jaké míře.


ÚHOŘ ŘÍČNÍ - KRITICKY OHROŽENÝ DRUH
Počet těchto sladkovodních ryb se od počátku 80. let zmenšil o devadesát procent. Není úplně jasné z jakého důvodu, ale za hlavního viníka se považuje jejich nadměrný rybolov.


DELFÍNOVEC ČÍNSKÝ - KRITICKY OHROŽENÝ DRUH
Sladkovodní delfín obývající čínské řeky. Od roku 2002 není záznam o jeho spatření.


ŽRALOK VELIKÝ - ZRANITELNÝ DRUH
Druhý největší žralok na světě po žraloku velrybím (obrovském). Je stále v ohrožení. Dospívá pomalu a je obětí nelegálního rybolovu.


VYZA VELKÁ - KRITICKY OHROŽENÝ DRUH
Její kaviár je považován za jeden z nejkvalitnějších na světě, ale kvůli nadměrnému lovu a ztrátě trdlišť se její populace během třiceti let zmenšila o 90 procent.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů