Pátek, 29. března 2024

Na zachráněné louce na Uherskohradišťsku rostou vzácné orchideje

Na zachráněné louce na Uherskohradišťsku rostou vzácné orchideje

Mokřad s bohatým výskytem chráněné orchideje prstnatce pleťového si mohou při putování Bílými Karpatami prohlédnout lidé nedaleko Slavkova u Uherského Hradiště. Louce Kolo hrozila v minulosti zkáza, o její obnovu se zasloužili ochránci přírody. Území, která dnes bylo veřejnosti slavnostně představeno, láká návštěvníky na vzácné rostliny, obnovenou studánku s posezením i hadí líheň.

Lokalitu o rozloze půl hektaru zachránilo v roce 2007 úsilí předsedkyně a zakladatelky základní organizace ČSOP Pantoflíček Vlasty Ondrové. Trávu na louce v minulosti sekali zemědělci těžkou technikou, která na podmáčeném podloží čas od času zapadla a na pomoc musely přijet další traktory a louku devastovaly. Správa chráněné krajinné oblasti (CHKO) Bílé Karpaty ji dokonce v roce 1996 ze sítě chráněných území.

"S neblahým osudem území jsem se nemohla smířit, a proto jsem směnila pole po rodičích za tento mokřad. Mám z toho dobrý pocit, zvláště když se zdá, že naše péče o louku je účinná. Kosení jsme přizpůsobili vývoji rostlin a provádíme je jednou ročně až po dozrání semeníků. Orchidejí přibývá, loni jsme jich napočítali přes 3000. Podle některých botaniků je to největší výskyt v tuzemsku," řekla ČTK Ondrová.

Lokalita se zařadila mezi "soukromé rezervace", jejichž počet v Česku podle ochránců přírody roste. Stav mokřadu se zlepšil natolik, že zde CHKO Bílé Karpaty plánuje opět vyhlásit maloplošné chráněné území i s navazujícím údolím potoka Kasivce.

Z vzácných rostlin se na louce vyskytuje také například drobná luční kapradinka hadilka obecná a orchidej hlavinka horská, která je obzvlášť citlivá na kvalitu půdy. Mokřadní rostliny vyhledávají motýli. Mezi obyvatele louky patří rovněž kuňka obecná a mlok skvrnitý. Pro hady a ještěrky zde ochránci postavili hadí líheň, což jsou navršené kameny na sebe.

Informace o lokalitě návštěvníci najdou na nové informační tabuli. Na louku je možné dostat se pěšky i na kole po cestě vedoucí lesem. Výletníci se mohou osvěžit u studánky s přírodním posezením na špalcích.

Martina Šaradínová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů