Čtvrtek, 18. dubna 2024

Olympiáda po brazilsku: vše bude, ale až na poslední chvíli

Olympiáda po brazilsku: vše bude, ale až na poslední chvíli

Příprava olympiády v Rio de Janeiru je čtyři roky před zapálením ohně v rukou ženistů a ochránců přírody. Nadsázka je to jen zčásti. Na místě, kde by měl stát olympijský areál, je vojenské cvičiště se spoustou nevybuchlé munice. V červnu tam při výcviku zahynul jeden voják a deset dalších bylo zraněno.

Navíc je tam chráněná vegetace s ohroženými druhy. To, že součástí areálu je i starý autodrom Nelsona Piqueta pro závody F1, který se musí přesunout jinam, se pak zdá už jen jako detail.

Na to, že olympionici podupou vegetaci, které kvůli hustotě osídlení na brazilském pobřeží už mnoho není, se přišlo nedávno. "Typ vegetace Mato Atlantico býval běžný po skoro celém pobřeží Brazílie, kde ovšem žije drtivá většina populace. Proto zbývá pouhých sedm procent tohoto typu pralesa, který má největší biodiverzitu na světě, větší než prales amazonský," vysvětlila význam ochrany bioložka Priscila Moraesová.

kráceno

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů