Čtvrtek, 28. března 2024

V Koreji začal Světový kongres ochrany přírody

V Koreji začal Světový kongres ochrany přírody

Varováním, že bezohledný rozvoj ničí přírodní zdroje planety a tlačí na okraj vyhynutí tisíce druhů, začalo ve čtvrtek na jihokorejském ostrově Čedžu největší shromáždění ochránců přírody na světě. Světový kongres ochrany přírody, na který se sjelo více než 8000 vládních činitelů, zástupců nevládních skupin, vědců i podnikatelů ze 170 zemí, potrvá do 15. září.

"V zájmu záchrany země musí všechny státy spolupracovat a uvědomit si, že jsou svázány společným osudem," prohlásil v úvodu shromáždění jihokorejský prezident I Mjong-bak, kterého dnes citovala agentura AFP. Dodal, že stav přírody byl vážně poškozen bezuzdným rozvojem, který snižuje biodiverzitu, a dohnal téměř 20.000 živočišných a rostlinných druhů na pokraj vymizení.

Konference se koná každé čtyři roky a pořádá ji Mezinárodní svaz pro ochranu přírody a přírodních zdrojů (IUCN).

Světový kongres ochrany přírody byl svolán v době, kdy vědci čím dál tím hlasitěji bijí na poplach před hromadným vyhynutím mnoha druhů, jež živoří a bojují o přežití ve světě vydrancovaného přirozeného životního prostředí, nadměrného lovu a měnícího se klimatu.

Ve zprávě zveřejněné letos v červnu IUCN uvedl, že z 63.837 posuzovaných druhů hrozí 19.817 vyhynutí. V ohrožení je 41 procent druhů obojživelníků, 33 procent korálů, 25 procent savců, 20 procent rostlin a 13 procent ptáků. Mnoho z nich je přitom pro člověka nezbytně nutných; zajišťují lidem jídlo nebo práci, a také genetický zdroj pro lepší užitkové rostliny či nové léky.

Experti přitom dodávají, že jen zlomek z milionů druhů obývajících Zemi, z nichž mnohé jsou mikroskopické velikosti, byl dosud formálně identifikován. V minulých letech našli odborníci nové druhy žab a ptáků v tropických pralesích, což je důkaz, že plnou biodiverzitu naší planety známe zatím jen částečně.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů