Pátek, 29. března 2024

Google na svých mapách umožnil podmořský pohled na korálové útesy

Google na svých mapách umožnil podmořský pohled na korálové útesy

Americká firma Google rozšířila svůj projekt panoramatických map Street View i o některé podmořské oblasti. Uživatelé si tak podle BBC mohou prohlédnout například korálové útesy při pobřeží Austrálie, Havaje nebo Filipín.

"Chceme být souhrnným zdrojem obrazového materiálu, který umožní každému zkoumat jakékoliv místo. Tohle je jen další krok, vzít uživatele pod vodu a ukázat jim oblast, kde většina lidí nikdy nebyla," říká Jenifer Foulkesová, která je za rozšíření Street View odpovědná.

Snímky, z nichž bylo v počítači vytvořeno panoramatické prostředí, nafotil projekt Catlin Seaview Survey, který se věnuje studiu korálových útesů a dopadů klimatických změn na ně. Fotografie, které byly pořízeny speciální ponornou kamerou se třemi širokoúhlými čočkami, by podle něj měly být užitečné i vědcům, kteří zkoumají podmořské ekosystémy.

Rozšíření Street View přichází v době, kdy se na trhu stupňuje boj firem s mapovacími programy. Například Apple nedávno představil svůj nejnovější iPhone, který na rozdíl od předchozích verzí nepoužívá mapy od společnosti Google, ale svoje vlastní.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů