Čtvrtek, 18. dubna 2024

Přírodu je možno obdivovat přímo ve městě

Přírodu je možno obdivovat přímo ve městě

Doslova pár kroků od hlavního třebíčského náměstí je možno pozorovat zajímavé rostliny a živočichy. V pátek 12. října se o tom přesvědčí účastníci dvoudenního seminář pilotního kurzu projektu "Příroda do zahrad, parků a krajiny - podpora biologické diverzity při údržbě zahrad a krajinných prvků" číslo CZ.1.07/3.2.09/01.0029, který je podpořen z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci OP VK.

Díky poloze v údolí řeky Jihlavy je možné přímo na přilehlých stráních i v navazujících údolích sledovat prvky přírody, které zůstaly uchovány přímo v srdci města. Lokalita Hrádek je příkladem skalní stepi, kde je možno najít řadu ohrožených druhů rostlin skalních stepí jako je třeba netřesk skalní nebo sesel sivý. Obdivovat přímo v jejich přirozeném prostředí je možné kudlanku nebo modráska rozchodníkového. Kdysi toto území bylo spásáno, postupně docházelo k zarůstání a degradaci porostů vlivem zarůstání akátem. Aktuálně probíhá na daném území odstraňování dřevin, aby byl navrácen místu charakter nízkého stepního porostu.

Během páteční exkurze shlédnou účastníci kurzu také Máchovy sady, kde proběhla regenerace porostu. Projdou lesopark Liščí a samozřejmě se zastaví v Zámeckém parku.

Více informací poskytne:
Veronika Saláková, veronika.salakova@chaloupky.cz, 567 216 881

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů