Pátek, 29. března 2024

Kácet v zahradě půjde i bez povolení

Kácet v zahradě půjde i bez povolení

Je to častá situace: u domu roste strom, který stíní nebo překáží, a majitelé by se ho rádi zbavili. Zatímco nyní - pokud ve výšce 130 centimetrů nad zemí přesahuje obvod kmene 80 centimetrů - musí majitelé o pokácení žádat obec, už brzy si bude každý na své zahradě smět kácet bez povolení. Ministerstvo životního prostředí nyní připravilo vyhlášku, která majitelům zahrad dává možnost kácet stromy bez ohledu na názor úřadů nebo třeba místních občanských sdružení.

"Současná ochrana dřevin v zahradách je administrativní zátěž. V Česku je 160 tisíc hektarů pozemků vedených v katastru nemovitostí jako zahrady. Návrh vyhlášky vychází z předpokladu, že v zahradách převažují ovocné dřeviny, u kterých je nezbytná pravidelná obnova," říká mluvčí ministerstva Matyáš Vitík.

"Také předpokládáme, že vlastníci zahrad se snaží vyhnout budoucí administrativní zátěži kolem obstarávání povolení. Aby se tomu vyhnuli, tak často neopodstatněně mýtí stromy i menší, než je stanovená hranice obvodu kmene. Stávající systém ochrany tak působí kontraproduktivně," dodává Vitík.

Hodně majitelů zahrad stromy raději pokácí načerno, než aby se namáhali s obstaráním povolení. Při posuzování totiž obec bere v potaz mnoho faktorů: jestli má strom v dané krajině estetickou nebo jinou důležitou funkci, zároveň úřady chtějí posudek dendrologa. Navíc se mohou vyjadřovat i občanská sdružení, která, pokud strom považují za důležitý, mohou povolování hodně protáhnout nebo úplně zastavit. "Zhruba každý měsíc narážíme na to, že někdo pokácí na zahradě strom bez povolení. Nejčastěji na to přijdeme tak, že dá podnět soused nebo někdo z okolí," říká Radek Haugvic z Městského úřadu v Černošicích u Prahy, který kácení stromů v zahradách povoluje.

Navržené opatření se nelíbí ekologickým organizacím, které naopak na ministerstvo tlačily, aby ochranu stromů zpřísnilo. "Každý vzrostlý strom ve městě je důležitý a nemělo by záležet na tom, jestli zrovna stojí v parku nebo v zahrádkářské kolonii," říká například Martin Skalský ze sdružení Arnika. "Jednoduchou třístránkovou novelu připravovalo ministerstvo tři roky. Výsledkem je další zhoršení neutěšeného stavu. Myslíme si, že stávající vedení ministerstva svou práci nezvládá," komentuje novelu Daniel Vondrouš z Asociace ekologických organizací Zelený kruh.

AUTOR: Zuzana Keményová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů