Čtvrtek, 28. března 2024

Ochránci zvířat i letos připomenou Světový den bez kožešin

Ochránci zvířat i letos připomenou Světový den bez kožešin

Na problematiku kožešinové módy upozorní i letos ochránci zvířat v rámci Světového dne bez kožešin, který připadá na pátek 23. listopadu. Na náměstí Republiky v Praze uspořádá organizace Svoboda zvířat mezi 11. a 18. hodinou informační stánek spojený se sběrem podpisů pod Petici za zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat v ČR a rozdáváním letáčků s informacemi o ochraně zvířat. Nebude chybět ani překvapení v podobě spuštění nové kampaně podpořené známými osobnostmi.

"Svoboda zvířat uspořádá při příležitosti Světového dne bez kožešin informační stánek na náměstí Republiky v Praze, kde budou k dispozici materiály nejen o problematice kožešinové módy. Naši dobrovolníci pak budou oslovovat kolemjdoucí s nabídkou podpisu Petice za zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat v ČR, kterou již podepsalo přes 8 500 občanů a občanek České republiky. Nebude chybět ani promítání tematických dokumentů a záběrů z kožešinových farem," popisuje průběh akce Lucie Moravcová, předsedkyně Svobody zvířat, a dodává: "Můžeme slíbit, že účastníci akce se mohou těšit i na překvapení v podobě spuštění nové kampaně, kterou podpořilo několik známých osobností."

Světový den bez kožešin (Fur Free Friday) pochází z USA, kde se již stalo zvykem pořádat protikožešinové demonstrace každý pátek po dni Díkůvzdání. Tento den vyráží většina Američanů na předvánoční nákupy. První nenásilná akce proti kožešinám proběhla již v roce 1985 před obchodním domem Macy´s v New Yorku a Sacramentu. Postupně se nápad ujal po celém světě. V tento den proběhnou demonstrace proti kožešinovému průmyslu v mnoha zemích světa.

Svoboda zvířat je česká nezisková organizace na ochranu zvířat. Od roku 1999 vede kampaň Proti srsti, jejímž cílem je prosadit zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat v České republice a snížit prodejnost pravých kožešin.

Fotografie z předchozích Světových dnů bez kožešin:
o 25. 11. 2011,
o 26. 11. 2010,
o 27. 11. 2009.

Více informací najdete na www.protisrsti.cz, případně na www.svobodazvirat.cz.
Kontaktní osoba: Lucie Moravcová, 736 766 188, lucie.moravcova@svobodazvirat.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů