Sobota, 20. dubna 2024

Houby v zimě? Ovšem!

Houby v zimě? Ovšem!
houby

Prohlášení v titulku není expresivním povzdechem vášnivého houbaře, ale nepříliš známou realitou zkušených houbařů. V lese totiž skutečně v zimě nalezneme houby, a navíc překvapivě i jedlé.

Houbaření patří v České republice k jedněm z nejoblíbenějších koníčků. Do lesů vyrážejí samotáři i celé rodiny, a přestože pravá sezóna začíná až na jaře, taktéž v zimě si můžeme z lesa odnést několik pokladů.

Důkazem je množství blogů nadšených houbařů, kteří fotky svých úlovků vystavují na internetu. Spíše než v promrzlé zemi je ale nacházejí na kmenech stromů či pařezech. V zimě si z lesa přinášejí například Penízovku sametonohou nebo Pařezník velký, na kmeni stromu se tu tam podaří objevit Ucho Jidášovo nebo i známou Hlívu ústřičnou.

Odborné přednášky na toto téma pořádá Česká mykologická společnost. Do její mykologické poradny navíc můžeme nalezené houby přinést nebo doručit a zjistit v případě nejasností, zda jsme druh houby skutečně rozpoznali správně. U jedlých hub nám také poradí možnosti kuchyňského využití nebo třeba vliv na zdraví a výživné hodnoty daného druhu.

Poradna má otevřeno v pondělí od 9 do 12 hodin a od 14 do 16 hodin, dále pak v úterý a ve čtvrtek od 9 do 12 hodin. Nalezneme ji na adrese Česká mykologická společnost, Poradna, Karmelitská 14, 118 00 Praha 1 - Malá Strana. A kdo to má do Prahy příliš daleko, může využít možnosti položit dotaz elektronickou cestou na: poradna@myko.cz

Inspiraci a informace, co, kde aktuálně roste, se dozvíme přímo na webových stránkách www.myko.cz Navíc zde můžeme listovat i historií dotazů z určování hub včetně fotografií, takže náš repertoár jedlých hub i čas jejich sběru možná dozná podstatného rozšíření.

A co si ze zimních hub můžeme připravit? Například zimní houbovou polévku, která nás po toulkách v zimním lese jistě příjemně zahřeje.

ZDROJ: www.zelenezpravy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů