Pátek, 29. března 2024

Slovensko: Co nabízí Smolenice? - Slovakia: Smolenice

Slovensko: Co nabízí Smolenice? - Slovakia: Smolenice
Na okraji trnavskej nížiny pod Malými Karpatmi leží obec Smolenice, ktorá poskytuje jej návštevníkom široké možnosti trávenia voľného času.
Smolenický zámok
Smolenický zámok

Z obce je možnosť výstupov na blízke kopce Čiernu skalu, Veterlín, Havranicu a najvyšší vrch Malých Karpát Záruby /767m/.

Turistický chodník Smolenický kras prechádza územím národnej kultúrnej pamiatky hradiska Molpír /400 m n.m./, Národnou prírodnou rezerváciou Dolinou Hlboče o výmere 123 ha s jediným vodopádom v Malých Karpatoch o výške asi 9 m. Súčasťou prírodnej rezervácie je Národná prírodná pamiatka jaskyňa Driny. Pri jaskyni vzniklo rekreačné stredisko Jahodník, kde je návštevníkom k dispozícii chatová osada, reštaurácia, kúpalisko, táborisko i jazda na koni.

Múzeum Molpír v obci Smolenice ponúka návštevníkom ukážky z flóry a fauny Malých Karpát a vykopávky z hradiska Molpír, kde bolo objavené praveké sídlisko, trácko-skýtske hradisko, keltské sídlisko a veľkomoravská osada.

Na nevysokom návrší stojí Smolenický zámok, pôvodne strážny hrad postavený pravdepodobne v 14. storočí na ochranu malokarpatských priesmykov a obchodnej Českej cesty. Začiatkom 20. storočia začali Pálffyovci na jeho mieste stavať novodobé rodinné sídlo podľa projektov architekta J. Huberta. Romantický vzhľad zámku zvýrazňuje rozsiahly okolitý park s lúkami, ktorého krásu si môžete vychutnať počas letných mesiacov výhľadom z veže zámku.

On the edge of Trnava valley under the Malé Karpaty Mts. (Little Carpathians) is the village Smolenice which offers a wide variety of leisure activities for its visitors.
Smolenice castle
Smolenice castle

From the village it is possible to enter close hills Čierna skala, Veterlín, Havranica and the highest peak of the Malé Karpaty Záruby /767m/.

The hiking path of Smolenice kras takes in the national cultural heritage of the site Molpír (400 m above sea level), the natural reservation of Hlboča valley of a size of 123 hectors with the only waterfall of the Malé Karpaty of a height of 9 m. Part of this natural reservation includes the national natural treasure of the Driny cave. Next to the cave there is a camping site Jahodník, where there are cabins, restaurant, swimming pool, camping and horse riding all available.

Museum Molpír in Smolenice offers samples of the flora and fauna of the Malé Karpaty and archeological findings from the site Molpír, where primeval dwellings were discovered including the tribes of thrakian-scythian remains, celtic remains, and remains of the Great Moravian settlements.

On a little hill there is Smolenice castle, originally a look out tower possibly built in the 14th centaury to protect the routes of the Malé Karpaty and the Czech trade route. At the start of the 20th century the Pálffy family started to build a modern family seat according to the projects of the architect J. Hubert. The romantic settings of the castle are highlighted by the wide surrounding parks and meadows, the beauty of which can be enjoyed during the summer months thanks to viewing tower of the castle.

source: TINS

Image gallery

Driny cave

Driny cave

Hlboča Valley - waterfall

Hlboča Valley - waterfall

Wood in Smolenice surrounding

Wood in Smolenice surrounding

Wood in Smolenice surrounding

Wood in Smolenice surrounding

Zdroj: TINS, www.slovakia.sk
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů