Pátek, 29. března 2024

Karlovarský kraj požádal o 170 milionů na likvidaci bolševníku

Karlovarský kraj požádal o 170 milionů na likvidaci bolševníku

Karlovarský kraj požádal o dotaci na plošnou likvidaci invazních rostlin. Na rozsáhlý projekt likvidace bolševníku, křídlatky a netýkavky v celém kraji chce získat 170 milionů korun. Má už souhlas většiny majitelů pozemků, řekla dnes ČTK vedoucí projektu Lenka Pocová.

Právě souhlas vlastníků pozemků je jedním z hlavních předpokladů pro získání dotace. "V první vlně jsme obeslali všech 4815 vlastníků pozemků, kterých se projekt bude týkat. Souhlas jsme dostali zhruba od poloviny. V druhé vlně jsme obeslali 2800 majitelů a souhlasy k nám postupně docházejí," uvedla Pocová.

Některým majitelům bylo podle ní potřeba vysvětlit, v čem projekt vlastně spočívá. Ne každý byl totiž ochoten povolit vstup na své pozemky a likvidaci invazních rostlin. Další jednání s majiteli budou pokračovat.

Zejména u bolševníku velkolepého je Karlovarský kraj nejpostiženějším regionem. Zkušenosti s jeho plošnou likvidací už mají Mariánské Lázně, kde se týkala okolí Kosího potoka a podle dosavadních zjištění byla úspěšná. Právě Pocová stála za projektem v Mariánských Lázních a nyní podobný, ale podstatně rozsáhlejší, zpracovává i pro Karlovarský kraj.

V srpnu skončilo mapování výskytu invazních rostlin v kraji. Zmapováno bylo 41.000 parcel. Souhrnné výsledky si může veřejnost a majitelé pozemků prohlédnout na webových stránkách gis.kr-karlovarsky.cz Například nejrozšířenější bolševník se v kraji vyskytuje na celkové ploše 50 kilometrů čtverečních.

Pavel Peňás

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů