Čtvrtek, 25. dubna 2024

KNIHA ALEJE: KRASA OHROZENEHO SVETA PRICHAZI NA NAS TRH

KNIHA ALEJE: KRASA OHROZENEHO SVETA PRICHAZI NA NAS TRH

Novotou vonici knihu Aleje: Krasa ohrozeneho sveta, kterou vydalo nakladatelstvi Mlada fronta, dnes predstavila spisovatelka Marie Hruskova s botanikem a popularizatorem vedy RNDr. Vaclavem Vetvickou. Na 183 stranach zachycuje vznik a vyvoj stromoradi v krajine Cech, Moravy a Slezska. Text doplnuji barevne fotografie od Marie Holeckove a dalsich fotografu. Sdruzeni Arnika pak v jedne z kapitol popisuje, co je mozne a nutne udelat pro zachranu aleji v Cesku.

"Jeste v nasi zemi aleje mame, ale mizi. Jsou vyraznym prinosem stromu k formovani krajiny, spoluvytvareji ji, chrani, kdyz se stavi vetru do cesty, aby tak zabranily pudni erozi. Zvirata v nich nachazeji ukryt, pocestni stin i jistotu smeru. Aleje si dokazi ziskavat pozornosti tim, jak jsou v krajine neprehlednutelne. Navic pritazlivost jednotlivych stromu je v nich umocnena poctem," soudi o alejich spisovatelka a spoluautorka knihy Marie Hruskova. "Lide si k nim vytvorili vztah, proto, kdyz nektera zmizi, zustava dlouho prazdnota, ktera boli a kterou nemohou odpustit tem, jez je nechali pokacet. Pro predstavu, jake misto zastavaji aleje v krajine, ale i v nasich zivotech, uvadime v knize aspon cast aleji, vetsinou pamatnych. Treba ctenarum privolaji vzpominky na jejich oblibena stromoradi. Vzdyt kazdy mame mista, kam se radi vracime, i kdyz nekdy jen v myslenkach," priblizuje Hruskova poselstvi, ktere ma kniha ctenarum predat.

"Arnika dlouhodobe usiluje o zachovani stromu ve volne krajine, ale i ve mestech a v obcich. Aleje jsou krasnym fenomenem ceskych zemi uz od dob baroka a predstavuji historickou pamet krajiny. Slouzi lidem jako orientacni bod, lide i zvirata v ni hledaji v lete ochranu pred parnym sluncem a jsou dulezitymi biokoridory. Okolo cest take snizuji riziko vzniku snehovych jazyku a usnadnuji navigaci ridicum. Aleje jsou v Cesku velke tema a je nutne je chranit kvuli prirode, ale i pro nas," popisuje vyznam aleji Martin Skalsky ze sdruzeni Arnika.

Co vedlo nakladatelstvi Mlada fronta k vydani teto knihy, priblizuje programovy reditel divize knihy Antonin Koci: "My ve vydavatelstvi Mlada fronta jsme take okamzite, kdyz zacalo hromadne kaceni aleji, pojali umysl vydat o tomto fenomenu knihu, protoze to je podle nas zpusob, jak lidem otevrit oci - meli by se zamyslet nad tim, co ztracime. Smrtelne nehody, kterymi se zastituji "strazci" bezpecnosti motoristu, prece nemaji na svedomi stromy, ktere rostou podel silnic, ale nezodpovedni ridici. Jsme moc radi, ze se nam tento projekt podarilo za pomoci renomovanych autoru a take ve spolupraci se sdruzenim Arnika uspesne dokoncit. Doufam, ze se aleji podari zachovat co nejvice."

Aleje stromu lemuji nase cesty vice nez 300 let. V roce 1832 evidovaly ceske zeme 544 014 stromu v alejich. Mistni samospravy v alejich vidi pricinu tezkych dopravnich nehod, a proto se snazi stromy vykacet. Autori knihy popisuji, co stromy u cesty znamenaji, jak vubec vzniklo toto spojeni a ktere druhy aleji zname. Unikatni fotografie dokumentuji soucasny stav krajinneho fenomenu, ktery bohuzel na mnoha mistech bude brzy minulosti.

Arnika sleduje ohrozeni aleji jiz nekolik let. Iniciovala vznik petice "Zachranme stromy" pozadujici lepsi zakonnou ochranu aleji a stromu v krajine i ve mestech. Petici podporilo vice nez 30 tisic lidi. Take diky nim se podarilo prosadit novelu zakona a zrusit vyjimku, ktera umoznovala silnicarum kacet stromy u silnic bez povoleni. Arnika take vytvorila prvni celostatni statistiku a upozornila, ze behem poslednich nekolika let od silnic v Ceske republice zmizelo vice nez 100 tisic stromu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů