Pátek, 19. dubna 2024

Pomáhá šíření medůz člověk?

Pomáhá šíření medůz člověk?

Náhlé objevení velkého množství medúz v blízkosti pobřeží (tzv. jellyfish swarms) je problém, který trápí řadu příbřežních oblastí včetně letovisek. Tento jev je v posledních letech stále častější. Jaký má ale důvod? Bohužel vědci příliš netuší. Podle nové hypotézy "trojského koně" je příčinou tohoto jevu, jak jinak, člověk.

Dle mezinárodního týmu vědců z University of Western Australia jsou "trojským koněm" v oceánu lidské stavby. Vědci mají na mysli především přístavy, mola či vlnolamy, které výrazně zvyšují různorodost pobřeží a poskytují útočiště jednomu z vývojových stádií medúz, polypům.

Vědci došli ke svým závěrům díky 20 letému průzkumu pobřežních vod celého světa. Za oblasti nejvíce ohrožené ataky medúz prohlásili pobřeží Mexického zálivu, jihu Jihoafrické republiky, Žluté a východ Čínského moře.

ZDROJ:21.století, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů