Pátek, 29. března 2024

Australanka protestuje rok proti těžbě dřeva v koruně eukalyptu

Australanka protestuje rok proti těžbě dřeva v koruně eukalyptu

Ochránkyně přírody Miranda Gibsonová žije 12 měsíců v koruně eukalyptu v Tasmánii a prožije tam už druhé Vánoce. Protestuje tak proti plánům na kácení tasmánských lesů. O jejím odhodlaném činu informovala stanice BBC.

Do koruny se dívka vyšplhala s pomocí lan loni 14. prosince a od té doby se její noha nedotkal země.
Jídlo si tahá lany nahoru a odpad spouští dolů. Energii jí poskytuje solární panel, který jí umožňuje uvařit si i udržet v chodu počítač.

Její jediné poselství zní: Tento les potřebuje ochranu. "Sedím tady na té plošině 60 metrů nad zemí. Premiérka Julia Gillardová před čtyřmi měsíci slíbila, že tyto stromy kolem mne budou chráněny," říká Gibsonová do kamery a ukazuje na koruny v okolí.

Patří k aktivistům, kteří vedou kampaň proti kácení v tasmánských lesích. Vláda tvrdí, že mnohé oblasti jsou chráněny, ale také to, že těžba dřeva poskytuje lidem práci.

Gibsonová je přesvědčená, že neprožila rok života ve svém hnízdě nadarmo. "Byl to neuvěřitelný a úžasný rok tady nahoře... Zůstanu tady, dokud se tomuto lesu nedostane ochrany, kterou potřebuje," říká. Jenomže někdy je to náročné - zrovna na Mirandiny narozeniny začalo sněžit.

Dole na zemi její kolegové protestují obvyklejším způsobem. Dohoda, která by splnila jejich požadavky, ale zatím není v dohledu. Takže Miranda říká, že je připravena strávit v koruně nejen další Vánoce, ale třeba i další rok.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů