Čtvrtek, 25. dubna 2024

Technologie recyklace odpadních pěn

Měkkých pružných i tuhých nepružných...

Technologie recyklace odpadních pěn

Firma ROBEX DK s.r.o., Dvůr Králové n/L, se zabývá již po mnoho let technologií pro recyklací odpadových měkkých pružných polyuretanových pěn typu MOLITAN, a to zejména z oblasti výroby čalouněného nábytku a matrací. Do současné doby byly vyrobeny 3 ks recyklačních linek, sloužících pro výrobu bloků o rozměrech cca 1 x 2 metry o výšce 0,6 až 1 m s roční kapacitou zpracování odpadu ve výši 2 000 000 Kg ročně. Takto recyklované bloky slouží jako základní materiál na výrobu jader matrací do postelí a válend, kde tvoří nezastupitelné místo, dále také k výrobě čalouněného nábytku, výrobě sportovních matrací pro doskočiště, ochranných barier, odpružených povrchů, aj.

Princip technologie výroby recyklátu:

Odpadová hmota se rozemele na frakci cca 8-10 mm, naváží se potřebné množství, dokonale se rozmíchá, nasytí se přesnou dávkou rozptýlených pojiv, vysype se do tvarové formy a slisuje. Výsledkem je blok o přesné velikosti a tvaru formy. Doba chemické reakce je přibližně 30 minut. Po této době je blok možné vyjmou z formy a po cca 24 hodinách je možné jej dále zpracovávat na potřebné formáty.

Další možné použití recyklačních linek, je obdobné zpracování odpadu tuhých a nepružných pěn, zejména z oblasti výroby pro automobilový průmysl a průmysl stavebních a tepelně izolačních materiálů. V této oblasti jsme již provedli přes 1200 pokusů různých kombinací recyklátů s kladnými výsledky, s výhledem možnosti jejich zpětného použití, zejména jako stavebně izolační hmoty, tepelně a zvukově izolační hmoty, akustické, obalové ale i jiné materiály.

V naší databance firem "plodících" odpad, který se doposud většinou skládkuje, nebo spaluje a který by se dal úspěšně recyklovat, je evidováno přez 12 milionů Kg ročně, této plnohodnotné suroviny z automobilového průmyslu a 15,7 milionů kg z oblasti stavebních a tepelně izolačních hmot.

Výše uvedeného celkového množství 28 milionů Kg technologického odpadu, se týká pouze osmi významných firem z automobilového průmyslu a pěti firem z průmyslu stavebně izolačního a tepelně izolačního, které nás oslovily ve věci zájmu o recyklační linku, nebo ve věci zájmu o recyklaci tohoto odpadu. Ve skutečnosti musí být toto číslo mnohonásobně vyšší. Zdaleka nemáme v evidenci naprostou většinu potencionálních dodavatelů těchto a podobných materiálů. Toto množství námi evidovaných, velmi kvalitních technologických odpadových materiálů, by mohlo najít zpět uplatnění ve výše jmenovaných oblastech. Do této skupiny by se měli zahrnout ještě velice významní dodavatelé povětšinou kvalitních PUR pěn z vrakovišť aut, autobusů, vlaků, letadel apod. Jedná se zejména o autosedačky, sedadla a opěrky, ale také dveřní výplně, stropní podhledy, odhlučnění motorů, autokoberce apod. Téměř naprostá většina tohoto recyklovatelného materiálu končí ve spalovnách a na skládkách.

Dopad na životní prostředí, si nikdo z nás nedokáže při těchto stovkách milionů Kg, ani představit.

Rádi bychom případným zájemcům předložili ukázku, jak kvalitní vstupní recyklát, pro různá použití, přitom dokážeme z těchto surovin zhotovit. Potřebovali bychom však pomoci s uplatněním těchto výrobků na trhu, jelikož je to pro nás, pro kovovýrobce a technology, velmi vzdálená oblast.

Nabízíme firmám laboratorní provedení zkoušek recyklace předloženého materiálu a to v jakékoliv sdružené kombinaci. Popřípadě můžeme v poloprovozní lince provést výrobu recyklátu o rozměru 1200 mm x 600 mm a max. tloušťky 300 mm. Na této lince se dají pro zájemce vyrobit zkušební referenční desky z jimi dodaného odpadového materiálu vhodného k recyklaci, zejména jako jsou PUR pěny, textilie, minerální vaty, skleněná vlákna, polystyren, koberce, měkčené pryže, měkký PP a PE aj.

Nabízíme rovněž spolupráci při uvádění recyklačních výrobků na trh i na úseku testování a certifikace, pro které tato zkušební linka zejména slouží.

Celkem máme vyvinuto 7 základních typů recyklačních linek, z nichž 3 jsou určeny pro recyklaci pěn tvrdých z odvětví automobilového průmyslu a izolačních stavebních pěn a 4 pro recyklaci pěn měkkých.

Základní varianty jsou desková výroba, bloková, karuselová a kontinuální.

Součástí výroby recyklačních linek je i nabídka výroby ostatních strojů, určených do recyklačního systému, jako jsou drtiče, mlýny, šrotovníky, dávkovací dopravníky, potrubní systémy, cyklony. Dále stroje pro následné zpracování recyklačních PUR bloků, jako jsou vertikální a horizontální pásové pily, popř. loupací stroje, stroje pro vytvoření reliéfů tzv. nopkovací stroje, frézovací, brousící a ost. doplňkové stroje a veškerá příslušenství.

Firma ROBEX DK s.r.o. má velký zájem o spolupráci se všemi institucemi a investory na úseku recyklace objemových materiálů, tím i ochrany životního prostředí.

"Bez recyklace přírodu neochráníme"

Štěpán Robek

jednatel firmy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů