Čtvrtek, 18. dubna 2024

Recyklace pneumatik

Recyklace pneumatik

Na poplatek za ekologickou likvidaci starých pneumatik si již řidiči zvykli. Ale způsob, dalšího zpracování je mnohým nejasný. Proto jsme se byli přesvědčit s kamerou na jediném místě v kraji, kde se recyklace provádí. Provozovna se nachází u obce Vřesová. Recyklováním, kterému se v celé republice věnuje jen pár firem, se získá materiál pro další využití především ve stavebnictví a průmyslu.

"Pneumatika má dva životy - jeden je život kola na autě, pak je to materiál pro recyklaci. Kde z odpadu my uděláme velice výhodný materiál, kde formou nadrcení na recyklačním provozu se vytvoří granulát, odpadní železo a textil, uvedl Ing. Karel Šafner, jednatel společnosti, která se recyklací pneumatik zabývá.
Kontrola kusů pneumatik
Složení pneumatiky

Veškeré produkty vyrobené z ojetých pneumatik i ostatního pryžového odpadu se dají využít nebo prodat. Třístupňovým drcením se vyrobí granulát až do velikosti 10 mm. Nejpoužívanější je granulát do 3 mm. Z něj se připravují aditiva do lepenek nebo do asfaltových povrchů.
Zlisovaný tvar granulátu
Velikosti granulátu

"Pneumatiky z osobních i nákladních aut, z traktorů, ale i z ostatní pryže se dá vyrobit takovýto granulát," vyjmenoval Šafner.

Tvary a druhy, použitého granulátu

Použití na dlažbu

Z granulátu se vyrábí párové desky, antivibrační rohože, protihlukové stěny, obrubníky a mnoho dalších výrobků. Lze z nich také vyrobit povrchy pro sportování. Jejich výhodou je, že nekloužou ani nenamrzají a jsou tedy bezpečné. Všechny výrobky musí mít certifikát o zdravotní nezávadnosti a schválení Státní zkušebnou.
Zateplení
Místo likvidace pneumativ, Vřesová
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů