Čtvrtek, 18. dubna 2024

Kampaň na podporu recyklace elektroniky zavítá do jedenácti měst

Kampaň na podporu recyklace elektroniky zavítá do jedenácti měst

Lidé v jedenácti českých městech se v červnu dozvědí, proč je důležité vracet elektrospotřebiče do svěrných dvorů namísto vyhazování do popelnic na komunální odpad.

Od zítřka totiž startuje kampaň Šrotonátor přichází informující o zpětném odběru elektrozařízení. Neziskové organizace Asekol a Ekolamp, které v Česku spravují systém zpětné recyklace elektroniky, ukáží v rámci připravovaných dvoudenních happeningů v každém městě, jak by mohl bez recyklace vypadat život na Zemi v roce 2209.

"Co patří mezi elektroodpad a jaké suroviny je možné recyklací získat se návštěvníci dozvědí v expozici Svět recyklace, připomínající běžnou domácnost," představila projekt Hana Ansorgová z Asekolu.

Lidé, kteří přinesou v době konání akce vysloužilý spotřebič, přispějí materiálem na vytvoření sochy Šrotonátora a získají výměnou sazenici stromku či trvalku. "A ti, kteří nám odevzdají vysloužilou zářivku, dostanou od nás novou, úspornou," doplnila Zuzana Křenková ze společnosti Ekolamp.

Kampaň na podporu zpětného odběru elektroniky se koná i přesto, že v České republice objem odevzdaných elektrozařízení stále stoupá. "Česká republika vloni poprvé dosáhla sběru elektroodpadu přes čtyři kilogramy na osobu a rok, a splnila tak směrnici EU na rok 2008," uvedla Ansorgová. Celkově dosáhl v roce 2008 zpětný odběr více než 44,6 tisíc tun za rok, což představuje roční navýšení o 40 procent.

Turné Šrotonátor přichází se uskuteční ve dvou vlnách. Předprázdninová část zahajuje 4. a 5. června v Českých Budějovicích. Šrotonátor poté ve své misi pokračuje do Pardubic, Ústí nad Labem, Liberce a Jihlavy. Ve všech městech převzali záštitu nad akcemi primátoři. Po prázdninách Šrotonátor zamíří do Plzně, Karlových Varů, Ostravy, Olomouce, Zlína a Brna.

Zdroj: http://kralovehradecko.regiony24.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů