Pátek, 19. dubna 2024

San Francisco nutí lidi k třídění odpadů pokutami až 1000 dolarů

San Francisco nutí lidi k třídění odpadů pokutami až 1000 dolarů

Kalifornské město San Francisco, jeden z největších propagátorů recyklace odpadů ve Spojených státech, se rozhodlo tento program ještě více prosazovat. Pomoct tomu mají vysoké pokuty provinilcům, kteří netřídí odpad podle druhů. Za určitých okolností může pokuta dosáhnout až 1000 dolarů, tedy asi 20 000 korun.

Městští radní schválili tento týden nová pravidla pro recyklaci a povinné kompostování odpadků. Už nyní 72 procent z 2,1 milionu tun domovního odpadu, které obyvatelé San Franciska po sobě každý rok zanechají, nesměřuje na skládky, ale do recyklačních a kompostovacích provozů. Od nových předpisů si město slibuje, že pomohou naplnit jeho cíl, aby se v roce 2020 už na skládkách neukládal ani kilogram domovních odpadků.

Majitelům domů město vydá barevně odlišené popelnice. Černá bude na smetí, modrá na recyklovatelný odpad a zelená na zbytky jídla a další biologický materiál vhodný ke kompostování.

Pokud si popeláři všimnou, že v černé popelnici je například plastiková láhev nebo v modré slupky z banánu, nechají majiteli domu leták s informacemi, jak má odpad třídit. Budou-li se i přesto provinění opakovat, dostane domácnost nebo drobný podnikatel pokutu 100 dolarů (asi 2000 korun). V případě většího podniku nebo činžovního domu bude pokuta činit 1000 dolarů.

Ne všem se ale nová pravidla zamlouvají. Sean Elsbernd, jeden ze dvou radních v jedenáctičlenném sboru, kteří hlasovali proti jejich schválení, se obává už naprosté ztráty soukromí. "Nechci, aby městská správa prohlížela moje popelnice. Velký bratr se dostává do extrému, s nímž nemůžu souhlasit," řekl po jednání rady.

Odpadková policie špehující kolem popelnic ovšem není cílem nové vyhlášky, odpovídá kritikům mluvčí starosty Nathan Ballard. Pokuty podle něho bude město ukládat jen "v do nebes volajících případech".

V recyklaci nejvíce zaostávají majitelé činžovních domů. "Nové předpisy zaměřujeme hlavně na budovy s velkým množstvím bytů. Pouze čtvrtina jejich vlastníků poskytuje nájemníkům podmínky pro recyklaci," tvrdí ředitel městského odboru životního prostředí Jared Blumenfield.

San Francisco považuje recyklaci a kompostování odpadků za důležitou součást boje proti oteplování planety. "Při pohledu na komplexní řešení otázky, jak zpomalit klimatickou změnu, bychom neměli přehlížet důležitost tak jednoduchých věcí, jako je zvyšování podílu recyklace a kompostování," soudí Blumenfield.

Město už nyní kompostuje 400 tun biologického kuchyňského odpadu denně. Zhruba 90 procent kompostu se používá na obohacení půdy na vinicích v údolí Napa a v okrese Sonoma, kde se vyrábí proslulé kalifornské víno.

Obyvatelé města uvítají kompostování stejně jako uvítali recyklaci, předpokládá starostův mluvčí Ballard. "Tady v San Francisku jsou lidé zbláznění do recyklace. Kompostování je další cíl na obzoru," cituje ho list The New York Times.

Jaroslav Richter

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů