Pátek, 29. března 2024

Zhodnocení odpadu nápojových kartónových obalů

Kartónové nápojové obaly jsou typickými jednorázovými obaly, a proto vyprázdněné končí obvykle v komunálním odpadu, nebo se různými postupy zhodnocují, a to nejen vzhledem k vysokému obsahu (až 75 %) kvalitní buničiny.

Zhodnocení odpadu nápojových kartónových obalů

Podmínkou recyklingu je však separovaný sběr, který musí být efektivní a rovněž i celý technologický proces musí být maximálně účinný. Lze využít např. technologii pomocí rotačního zařízení Fiberflow nebo i klasických linek vybavených vhodnými separátory, které s vysokou ekonomikou dokonale oddělí jednotlivé složky obalů. Rozvolnění odpadu ve vířivých rozvlákňovačích s přídavkem NaOH a při ohřevu vody na 25 až 50 °C umožňuje zkrácení procesu a snížení energetické náročnosti, není však podmínkou. Následuje separace PE a Al od buničiny, kterou je možno využít pro výrobu řady různých papírů. V případě aplikace termodispergace nebo i zesvětlení (za předpokladu zpracování pouze bělených kartonů) je pak možno získat buničinu vhodnou i do nejnáročnějších papírů.

Oddělené částice PE a hliníkové folie se obvykle spalují přímo v závodě (např. s ostatními papírenskými odpady) k získání páry nebo el. energie, využívaných v technologickém procesu. Komerčně zajímavá (vzhledem k vysoké energetické náročnosti výroby Al z bauxitu) je však pyrolytická recyklace hliníku z vytříděné směsi (při řízeném ohřevu na teplotu dostačující ke zplynění PE), zatímco recykling PE je z ekonomického hlediska méně atraktivní.

Protože nápojové obaly jsou také značným energetickým zdrojem (výhřevnost tohoto odpadu je stejná jako uhelných briket) a jsou z převážné části vyrobené z obnovitelných surovin, mohou se také využít i jako kvalitní náhrada fosilních paliv např. v cementářských pecích, kde navíc vzniklý oxid hlinitý je základní součástí cementu.

Nápojové obaly lze rovněž zhodnotit i bez separace jednotlivých materiálů jejich drcením na menší částice a následným lisováním za vyšších teplot (cca 170 °C) a tlaků, při využití pojivého efektu obsaženého PE (cca 20 %) na deskový materiál např. pod obchodním názvem Tectan. Ten (za tepla dále tvarovatelný) slouží k výrobě řady výrobků spotřebního charakteru (např. kufříků, psacích podložek, kazet, sedacích částí a opěrek židlí, nádob na odpadky, desek stolů školního nábytku), ale je také využitelný ve stavebnictví.

Od r. 2008 je možná recyklace lepenkových nápojových obalů novým postupem - plasmovou technikou. Byla zavedena zatím v pilotním závodě v Brazílii a při ní se nejprve klasickým rozvlákňováním separuje vláknina od Al a plastové fólie a ty se pomocí plasmy oddělí, aniž by se spálily - a to při 99% výtěžnosti.

AUTOR: Ing. Miloslav Vítek

Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů