Pátek, 29. března 2024

Asekol dá na sběr elektroodpadu ve středních Čechách 430 000 Kč

Praha -- Nezisková společnost Asekol, která v Česku provozuje kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení, dá 430 000 korun na ekologická opatření pěti středočeským městům a obcím. Benátky nad Jizerou, Petrovice a Kralupy nad Vltavou dostanou dotaci na kamerové systémy ve sběrných dvorech. Mělník získá peníze na projektovou dokumentaci sběrného dvora Rousovice a Bystřice na Benešovsku na vybudování místa zpětného odběru elektroodpadu. ČTK to dnes sdělil mediální zástupce firmy Ondřej Tesař.

Asekol dá na sběr elektroodpadu ve středních Čechách 430 000 Kč

Fond Asekol letos uděloval granty potřetí. Hodnotil 47 žádostí z celého Česka, z nichž 31 podpořil celkovou částkou přes 2,2 milionu Kč.

Podle Pavla Drahovzala ze Svazu měst a obcí ČR a předsedy Rady Fondu Asekol hledaly podporu opět především města, obce a provozovatelé sběrných dvorů. "Zaznamenali jsme však i několik žádostí neziskových organizací. Jednoznačně nejčastější požadavek se týkal zabezpečení sběrného dvora, a to zejména prostřednictvím kamerového systému," dodal. Žádané byly také přístřešky na vysloužilá elektrozařízení, takzvané E-domky.

Asekol má uzavřeny smlouvy o zřízení míst zpětného odběru elektrozařízení s 3950 městy a obcemi a 3390 opravnami a prodejnami elektro. Další tisíce sběrných míst vznikly díky vývoji a instalaci různých druhů kontejnerů na drobná elektrozařízení. S 10 000 sběrnými místy má Asekol nejhustší sběrnou síť vysloužilých elektrozařízení ze všech kolektivních systémů v ČR. Loni Asekol vybral od každého občana ČR v přepočtu průměrně 1,65 kg elektroodpadu.

Výrobci a dovozci mají od srpna 2005 povinnost zajistit zpětný odběr, zpracování a odstranění starých elektrospotřebičů. Náklady má pokrýt recyklační poplatek, který je uveden odděleně od ceny zakoupeného výrobku a slouží na likvidaci zboží vyrobeného do poloviny srpna 2005. Navíc musejí výrobci a dovozci do ceny nových spotřebičů vyrobených po tomto datu zahrnout i náklady na jejich budoucí likvidaci.

Sběr a likvidaci starého elektroodpadu uvedeného na trh do roku 2005 mají na starost kolektivní systémy, kterých je v Česku zapsáno šest -- Asekol, Elektrowin, Retela, Ekolamp, OFO-recykling a Rema. Pro každou z deseti stanovených skupin elektrozařízení může být jen jeden kolektivní systém.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů