Sobota, 20. dubna 2024

Množství odpadků ve Šternberku sníží nový recyklační program

Množství odpadků ve Šternberku sníží nový recyklační program

Představitelé města Šternberk dnes projednali inovativní program, který povede ke snížení produkce komunálního odpadu. Ve spolupráci s Hnutím DUHA navrhli systém snadnějšího třídění a recyklace. [1] Program je inspirovaný obdobnými projekty českých a slovenských obcí i dalších evropských zemí a ukazuje směr, kam se může odpadová politika měst v dalších letech ubírat.

Město plánuje zvýšit počet recyklačních odběrných míst, včetně podzemních kontejnerů. Recyklaci odpadu z kuchyní a zahrad, především ve formě domácího kompostování, podpoří pronájmem kompostérů. V plánu je i rekonstrukce městské kompostárny. Městský úřad zároveň bude podporovat osvětové programy pro děti a mládež o prevenci vzniku odpadů a možnostech jejich dalšího využití.

Hnutí DUHA podobně pomáhá s přípravou odpadového plánu, který zvýší recyklaci, ušetří peníze a usnadní domácnostem třídění odpadu, i dalším vybraným městům a obcím.

Míra recyklace odpadků u nás činí pouhých 20 % - zatímco v sousedním Německu či Rakousku už překročili padesátiprocentní hranici. [2] Příčinou jsou špatné recyklační služby: popelnice stojí před každým domem, ale k barevným kontejnerům na tříděný odpad to průměrná česká domácnost má přes 100 metrů daleko. Hnutí DUHA prosazuje změnu zákona o odpadech, která třídění odpadu usnadní a zvýší recyklaci.

Tomáš Přikryl z Hnutí DUHA řekl:
"Navržená opatření místním lidem ušetří peníze i usnadní třídění odpadu a navíc pomohou zvýšit recyklaci. Zástupci města Šternberk z odboru životního prostředí mají o lepší recyklaci velký zájem, velmi dobře se s nimi spolupracuje. Podobných programů je u nás zatím velmi málo vinou špatné legislativy. Poslanci by měli schválit změny v zákoně o odpadech, které by pomohly recyklaci a podpořily města a obce v takových projektech."

Kontakt: Mgr. Antonín Kostrůnek, vedoucí odboru životního prostředí, Městský úřad
Šternberk, tel.:+420 585 086 572, mobil: +420 725 132 418,
e-mail: kostrunek@sternberk.cz
RNDr. Tomáš Přikryl, Hnutí DUHA, telefon: 725 528 893,
email: tomas.prikryl@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů