Úterý, 23. dubna 2024

Designblok 2010 se nesl ve vlnách recyklace

Designblok 2010 se nesl ve vlnách recyklace
Horko, davy návštěvníků, skvělé přehlídky, fronta na pivo a hromada letáků. To všechno jsem si odnesla z letošního Designbloku. I když tématem letošního ročníku byla voda, Designbloku vévodila spíše ekologie a recyklovatelné materiály.

Letošní Designblok se stal opět kultovní kulturní událostí podzimu. Přehlídka českého designu přilákala několik tisíc návštěvníků, kteří během celého uplynulého týdne korzovali Bubenskou ulicí. Designblok se tento rok konečně vešel do jedné budovy. Od sklepa až po střechu se zaplnily bývalé kanceláře Paláce Elektrických podniků nejnovějšími trendy designu všecho druhu. Pod jednou střechnou se tedy nalézalo vše, co se jen dá považovat za zdesignovatelné. Móda: šaty, šperky, boty, tašky, nábytek: stoly, židle, sofa, lampy, potřeby pro domácnost: hrnečky, talíře, skleničky, vázy, lustry a mnoho, mnoho dalšího jste si mohli také z Designbloku odnést. Ceny se však pohybovaly poměrně vysoko. Napříkad sklenice od Mosera stála kolem pěti set korun.

Lustr - Born in Bor

Pět pater originálního designu nebylo jednoduché projít za jeden den. Pořadatelé to předpokládali a vstupenka tak platila po celý týden, takže jste se mohli kdykoliv vrátit. A bylo proč se vracet. Přehlídky předních českých návrhářů, každodenní koktejly, setkání s designéry, koncert Toxique, to vše nabízel doprovodný program celý týden v budově Superstudia.

Vázy - Najs

Dvanáctý ročník Designbloku se tentokrát nesl na vlnách vody, ovšem celkový dojem z témata Designbloku byl spíše ekologický. Snad každý druhý vystavovatel vyráběl z ekologicky šetrných nebo recyklovatelných materiálů. Celý ekologický nádech ještě dotvářela expozice Unity design, kteří vytvořili zajímavou výstavu trvale udržitelných obalů, svoji kancelář si zde otevřelo i Hnutí DUHA.

Designblok předvedl kromě českého designu také několik zahraničních hostů, kteří byli opravdovými třešínkami na dortu. Inga Sempé z Paříže a její moderní ale přesto útulná sedačka, kterou otestoval nejeden návštěvník nebo barevné hrnky se dvěma velkými uchy holandkého designéra Richarda Huttena. Největší expozici si vedle české firmy TON, mohla dovolit švédská Ikea, která, řeknete si, nemá s designem nic moc společného, ovšem pod značkou Ikea, se skrývá nejeden světový designér tzv. užitého interiérového designu.

Inga Sempé

Český design, co se týče rafinovanosti, jistě nezůstává pozadu. Pohodlná sedačka ze dřeva, která vás na první pohled přivede do rozpaků, jestli je z kůže a jen se tváří, že je ze dřeva, nebo je opravdu ze dřeva ( Vyrobeno lesem), nebo prapodivný jezdící robotek, který sám najde tmu a přinese vám světlo (Živé věci). Prezentace jednotlivých designérů, firem nebo škol se snažili vtáhnou návštěvníka do víru dění a většina expozic tak využívala multimediálních prostředků, video, lasery nebo hlasování o nejhezčí Botasky. Představila se zde i spousta začínajících firem a designérů, kteří mají před sebou ještě budoucnost. Pu_pu fashion alias Lenka Greplová oslnila svými velmi ženskými šaty a na boty Novesta už se nemůžeme dočkat, až si je budeme moci koupit v obchodě.

Novesta

Designblok 2010 tedy rozhodně nezklamal. Nabídl mnoho nového, ale i známého. Přehlídky byly skvělé, kofola taky. Jen to horko bylo trochu nepříjemné a vydýchaný vzduch v maličkých místnostech taky na komfortnosti nepřidal. Stovky návštěvníků se daly očekávat, tudíž do malých prostor jednotlivých expozic jste museli občas stát i frontu. Desítky nejrůznějších designérů se předvedli v tom nejlepším světle od firmy Anolis a nám nezbývá, než se těšit na další ročník.

Foto by Tereza Kopecká, StudentPoint

www.studentpoint.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů