Pátek, 19. dubna 2024

Podnikatel v odpadovém hospodářství - Dušan Tripal

Dušan Tripal z Třeštice u Telče založil své podnikání na tom, že zpracovává materiály, které jiné firmy vyhodí jako odpad. Využívá především staré kartony a kartonové proložky. ze kterých vyrábí mimo jiné brikety pro vytápění.

Podnikatel v odpadovém hospodářství - Dušan Tripal

Se svou firmou TRIPET začal Tripal podnikat v roce 2000 doma v garáži. Svážel z firem nejrůznější odřezky, kartonáž a další materiál a vyráběl z nich nové proložky. Výroba z již použitého kartonu je levnější, protože se při tom spálí méně energie a ušetří se za vodu, v níž se normálně při recyklaci materiál máčí. Svým klientům tak umožnil ušetřit statisíce korun za rok.

Z pronajatých prostor v Černíči u Telče se Tripal brzy přesunul do vlastního objektu v Třeštici u Telče. Během krize v roce 2008, kdy se zhroutil trh s odpadovým hospodářstvím a klesly ceny surovin, začala firma Tripet odpad přetvářet na brikety k vytápění. Při přípravě technologie na výrobu briket přitom spolupracoval s odborníky s Masarykovy univerzity. Dnes si firma vyrábí vlastní topivo a přebytky briket prodává.

Tripalovo podnikání se i nadále rozrůstá a v současné době zahrnuje 250 metrů čtverečních výrobních a 550 metrů čtverečních skladových ploch. V následující pětiletce má Dušan Tripal v úmyslu přeměnit svou firmu na akciovou společnost.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů