Pátek, 29. března 2024

V Česku třídí elektroodpad tři čtvrtiny organizací

Zájem firem o ochranu životní prostředí se zvyšuje

V Česku třídí elektroodpad tři čtvrtiny organizací

Z nedávného průzkumu společnosti ASEKOL a dalších kolektivních systémů zabývajících se zpětným odběrem vysloužilých elektrozařízení vyplynulo, že ve srovnání s rokem 2008 se o 9 % zvýšil počet organizací, které se zavázaly k pravidelnému třídění elektroodpadu. Firmy tak ukazují, že jdou s dobou a řídí se trendem ekologického chování. Průzkum byl realizován mezi téměř 320 firmami a organizacemi z celé ČR.

"Ukazuje se, že české organizace třídí elektroodpad poměrně svědomitě. V 73 % českých firem dokonce již existují vnitřní podnikové směrnice a předpisy, které přímo upravují způsob vyřazování a likvidace elektrozařízení, což je 9% nárůst oproti roku 2008," říká Hana Ansorgová, manažerka komunikace společnosti ASEKOL. Důvodem pro recyklaci není jen ochrana životního prostředí před nebezpečnými látkami, které se z použitých elektrospotřebičů mohou uvolňovat, ale i nezanedbatelná úspora energií či surovin. "Recyklací jednoho monitoru se například ušetří takové množství elektrické energie, kterou by spotřebovala 60W žárovka svítící nepřetržitě tři měsíce nebo také množství ropy, které by vystačilo osobnímu automobilu s průměrnou spotřebou k ujetí 23 km," vysvětluje Ansorgová.


Existence vnitřní podnikové směrnice nebo předpisu, který upravuje způsob vyřazování a likvidace elektrozařízení:
graf

Podobně jako je trend prodlužování frekvence nákupu nového elektrospotřebiče v domácnostech, i v organizacích mají elektrozařízení čím dál delší životní cyklus. To se projevuje v menší frekvenci nákupu nového modelu. Například ještě v roce 2008 byly počítačové monitory ve firmách měněny nejdéle jednou za deset let. V současné době jsou však ve 21 % organizací monitory běžně starší více než 10 let. Podobná situace je například i u počítačů, rychlovarných konvic, hodin, svítidel nebo ventilátorů. "Vysvětlením je probíhající ekonomická recese. Firmy se snaží minimalizovat další náklady, a tak koupi nového zařízení co nejvíce odkládají," doplňuje Ansorgová.

Z průzkumu také vyplynulo, že narozdíl od domácností, které často vyřazují starý elektrospotřebič kvůli koupi nového a lepšího modelu, je v organizacích hlavním důvodem vyřazení v naprosté většině porucha elektrozařízení. Tento jev je patrný i v případě výrobních prostředků, tedy takových elektrozařízení jakými jsou počítače, monitory, mobilní telefony, kopírky a tiskárny.

Ačkoli od roku 2006 kontinuálně roste počet organizací, jejichž zástupci mají informace, jak odevzdat elektrozařízení, v současné době je v Česku ještě stále 21 % organizací, které o možnosti bezplatného odevzdání elektrozařízení k recyklaci prostřednictvím kolektivních systémů neví. Informovanost o tom, jak třídit elektroodpad se zvyšuje spolu s velikostí organizace, nejnižší je znalost u firem do 20 zaměstnanců. "Firmy mají možnost požádat o bezplatný odvoz starého elektrozařízení. Stačí jen splnit kritéria potřebná, zejména množstevní, k uskutečnění svozu. Další možností je bezplatné odložení elektrozařízení u jednoho z našich smluvních zpracovatelů. Do deseti kusů je pak také možné zařízení bezplatně odevzdat v kterémkoliv smluvním sběrném dvoře," vyjmenovává možnosti sběru elektroodpadu pro firmy a instituce Ansorgová.

Znalost možnosti bezplatného odevzdání elektrozařízení k recyklaci prostřednictvím kolektivního systému:
graf


Každý rok roste v Česku počet sebraného elektroodpadu, přičemž vloni každý Čech odevzdal k recyklaci přes pět kilogramů vysloužilých elektrozařízení. Zlepšení je výsledkem zvyšujícího se počtu sběrných míst a také neustále rostoucího povědomí o nutnosti třídění mezi lidmi.

Průzkum, který vznikl ve spolupráci kolektivních systémů ASEKOL, EKOLAMP a ELEKTROWIN, vypracovala výzkumná agentura MARKENT a byl realizován na vzorku 318 respondentů z celého území ČR. Navázal tak na dva obdobné výzkumy, které v minulosti vznikly v letech 2006 a 2008.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů