Pátek, 19. dubna 2024

Jihomoravský kraj zaostává ve sběru elektrošrotu

Jihomoravský kraj zaostává ve sběru elektrošrotu

Jihomoravský kraj zaostává za ostatními regiony ČR ve sběru elektrošrotu. Jeden obyvatel letos průměrně recykloval 1,5 kilogramu. V pořadí krajů je jižní Morava až na 12. místě. Vyplývá to ze statistik největšího kolektivního systému Elektrowin, který se zabývá zpětným odběrem vysloužilých elektrospotřebičů.

V celkovém objemu sesbírali obyvatelé Jihomoravského kraje 1743 tun vysloužilé bílé techniky. První místo patří Plzeňskému kraji, kde na jednoho obyvatele připadá téměř 2,5 kilogramu elektroodpadu.

"Jenom za prvních devět měsíců letošního roku recyklace elektroodpadu v Jihomoravském kraji zabránila vzniku více než 2614 tun oxidu uhličitého a ušetřila více než 10.000 MWh elektřiny," uvedl generální ředitel Eelektrowinu Roman Tvrzník. Takové množství energie podle něj spotřebují obyvatelé průměrné české obce s 1800 obyvateli za celý rok.

Nejzodpovědněji lidé přistupují k recyklaci ledniček a mrazniček. Od začátku roku jich v Jihomoravském kraji recyklovali téměř 1125 tun. Mezi nejčastěji recyklovaná zařízení po ledničkách a mrazničkách patří velké spotřebiče, jako jsou pračky, myčky na nádobí nebo třeba sporáky. Těch skončilo v Jihomoravském kraji v posledním čtvrtletí ve sběrných dvorech nebo u prodejců elektra 147 tun, od začátku roku pak 482 tun. Drobného elektra, jako jsou rychlovarné konvice, vysoušeče vlasů nebo holící strojky, odevzdali obyvatelé Jihomoravského kraje 136 tun.

Celkem Češi za prvních devět měsíců letošního roku odevzdali téměř 19.000 tun elektroodpadu. Z toho bylo bezmála 12.000 tun chladniček a mrazniček. Následovalo 5430 tun velkých spotřebičů, jako jsou sporáky, pračky nebo třeba myčky na nádobí. Drobného elektrozařízení bylo recyklováno 1485 tun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů