Pátek, 29. března 2024

Recyklované šperky zaplatí proměnu nemocnice

Mladá architektka při pobytu v nemocnici začala přemýšlet, jak vylepšit neosobní prostředí. A přitom přišla na nápad, jak z hadiček a trubiček vyrobit originální šperky, které svým prodejem vydělají na přetvoření společných prostor nemocnice v odpočinkové zóny.

Recyklované šperky zaplatí proměnu nemocnice

Před téměř třemi lety trávila architektka Lenka Křemenová dlouhé týdny na hematologickém oddělení pražské vinohradské nemocnice. Po diagnóze leukemie tam podstupovala náročnou chemoterapii, která zhoubné onemocnění krve úspěšně zažehnala.

Nepříjemná zkušenost ji však přivedla na nápad, jak proměnit nemocniční odpad v originální šperky a zároveň pomoci ostatním pacientům i lékařům. Spolu s přáteli za dva roky pro kliniku, na níž se léčí, získala více než 100 tisíc korun.

Na kafíčko do nemocnice nejdete

Léčba krevního onemocnění Hodgkinův lymfom byla těžká, stejně jako ostatní pacienty na oddělení i ji fyzicky vyčerpávala a představovala nápor na psychiku. Dlouhé hodiny třeba trávila v křesle na chemoterapii, kdy nemohla dělat nic jiného něž se rozhlížet kolem. A přestože sestry i lékaři byli vstřícní a snažili se obtížnou proceduru pokud možno zpříjemnit, neosobní nemocniční prostředí ještě umocňovalo nepříjemné pocity z léčby.

"Je to hodně sterilní místo," vzpomíná Křemenová. "Kdybyste tam seděli dvě hodiny s kafíčkem, tak si to neužijete."

Místo toho pacienti sedí hodiny v křeslech jeden vedle druhého, všichni se cítí mizerně, a nikomu není právě do řeči. A tak se začala rozhlížet kolem a přemýšlet, jak sobě i ostatním sezení na kapačkách zpříjemnit. Spolu s architektem Davidem Maštálkou, s nímž vede pražský ateliér A1Architects, začali přeměřovat chodby a místnost, kde se setry připravují na chemoterapii. Pak navrhli úpravy, které by prostředí zpříjemnili pacientům i personálu. Ale oddělení by na ně nemělo peníze.

Tehdy si Křemenová všimla odpadu, který sestry a lékaři odhazují: víčka od nádob na chemoterapii, nepoužité trubičky od kapaček a další většinou plastové předměty. "Přišlo mi to zajímavé," říká architektka, jejíž studio se delší dobu o téma využití odpadu a recyklace zajímá. Vytvořili například stínítka lamp vyrobená z drátěnek na nádobí nebo plechové konzervy. A tak i na vinohradské hematologii začala uvažovat, jak by se dal nepotřebný odpad využít.

Spolu s grafickou designérkou Martou Maštálkovou a dalšími tehdejšími studenty pražské Umprum se v ateliéru sesedli kolem velkého stolu a začali s nejrůznějšími víčky a tenkými i tlustými trubičkami experimentovat. Jako nejpovedenější vyšly náhrdelníky z kapaček, do nichž zasadili drobné červené korálky, náramky z trubiček nebo náušnice z víček od chemoterapie.

Ještě v roce 2008 představili první sérii svých šperků na pražské přehlídce Designblok a zjistili, že se trefili do černého. "Měli jsme pozitivní reakce od lidí a řekli si, že by se z toho mohly získat peníze pro hematologii na úpravy interiéru," říká David Maštálka. Během několika dní se jim podařilo nashromáždit 57 tisíc korun, které mohli předat nadačnímu fondu fungujícímu při vinohradské hematologii na opravu přípravny.

Jenže práce architektonickému ateliéru přibývala a energie na pokračování ve výrobě šperků nezbývalo. Celý rok trvalo, než se práce na projektu nazvaném Designhelp zase rozjela naplno. K Lence Křemenové, Davidovi a Martě Maštálkovým se na podzim 2009 přidala Petra Kasová, manažerka neziskových organizací a také pacientka vinohradské kliniky.

"S Lenkou jsme se potkaly na Designbloku a já si říkala: Tuhle slečnu odněkud znám," říká Kasová. "Řeč přišla i na její šperky, a tak jsme se dohodly, že v projektu budeme pokračovat společně."

Kasová letos dostala na starost přerod skupiny nadšenců v občanské sdružení, které by formalizovalo získávání peněz z prodeje šperků a mohlo se stát oficiálním partnerem hematologického oddělení a jeho nadačního fondu.

Britský vzor

Za vzor si čtveřice zakladatelů sdružení Designhelp vzala britskou organizaci Maggie's Centres, která při nemocnicích buduje podpůrná centra pro pacienty, jimž nenabízí lékařskou péči, ale psychickou pomoc a praktické sociální služby. Na návrhu center přitom spolupracuje s předními architekty, jako je Frank Gehry, Zaha Hadid nebo Richard Rogers. "Vedle prášků je příjemné prostředí polovina úspěšné léčby," říká Křemenová.

Cíle nového sdružení zatím nesahají až k budování celých center. Prvním úkolem, jejž si Designhelp oficiálně stanovil, je úprava společných prostor vinohradské hematologie, které Křemenová a Kasová důvěrně znají. Mladí architekti přetvořili nevzhlednou chodbu s jedinou varnou konvicí a pár židlemi postavenými podél zdi jako v čekárně v útulnou kuchyňku a odpočinkovou zónu, kam si pacienti můžou v klidu přivést návštěvu nebo se dívat na televizi. "Po Novém roce se do toho pustíme," říká architektka Křemenová.

Prodejem šperků na letošním Designbloku, kde byli dokonce nominováni na cenu šéfredaktorů v kategorii šperk, už sdružení vybralo 60 tisíc korun a poslední listopadový víkend se chystá oslovit návštěvníky pražského módního a designového projektu Code:Mode. Už našli trojici prodejců, kteří pomohou s distribucí šperků, a hlásí se další lidé, již nabízejí pomoc. "Kamarád si objednal celou sérii za 20 tisíc jako firemní dárek," říká Maštálka. Šperky vyrobené z nemocničního odpadu však představují jen začátek a na jejich plány zpříjemnění chladného a neosobního špitálního prostředí samy stačit nebudou.

"Víme, že to nikdy nebude haute couture, ale lidi to baví nosit, tedy kromě doktorů," říká Křemenová. "Celý projekt je naším vyjádřením vděku a úcty k práci sester a lékařů a snahou dát do nemocničního prostředí něco z toho, co umíme my."

AUTOR: Vladan Šír

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů