Středa, 24. dubna 2024

Mikrovlnná trouba slaví 66 let!

Když v roce 1945 americký inženýr Percy Spenser náhodně objevil účinky mikrovlnného záření, určitě netušil, že jednou bude jeho objev ohřívat jídlo téměř 85 % českých domácností. Většina Čechů svoji mikrovlnku vymění za nový model každých 6-10 let. Pouze třetina z nich však nechá vysloužilou troubu zrecyklovat.

Mikrovlnná trouba slaví 66 let!

Historie mikrovlnky

Tepelný účinek mikrovln byl objeven zcela náhodně v roce 1945, když Percy Spenser pracoval na nastavení radaru a roztekla se mu v kapse čokoládová tyčinka. To ho přivedlo k dalším experimentům, při kterých si na radaru připravil popcorn a uvařil vajíčka. Tyto pokusy vyústily v registraci patentu na ohřev potravin pomocí mikrovlnné energie. Již o dva roky později se na trhu objevily první komerčně vyráběné mikrovlnky. Dnešní mikrovlnné trouby obsahují v principu stejný magnetron jako původní radary, oproti své předloze je však podstatně zmenšený.

První mikrovlnná trouba vážila úctyhodných 400 kilogramů a měřila téměř dva metry. "Průměrná mikrovlnka dnes váží 13 kilogramů. V domácnostech se mikrovlnky začaly objevovat v roce 1967, kdy se jejich rozměry podařilo zmenšit na velikost pračky. Do rozměrů, které známe z dnešní doby se dostaly až v 70. letech minulého století díky japonské miniaturizaci.

Nic se nevyhodí

Největší podíl materiálů používaných při výrobě moderní mikrovlnné trouby tvoří železo, které představuje až tři pětiny její hmotnosti.

Dalších 16 procent tvoří sklo a osminu hmotnosti plasty," uvádí Roman Tvrzník, generální ředitel kolektivního systému ELEKTROWIN.

"Ekologickou recyklací mikrovlnky tak můžeme opětovně využít 8 kilogramů železa, 2,2 kilogramů skla a 1,7 kilogramů plastu," pokračuje Tvrzník a hned dodává, co lze z recyklovaných materiálů vyrobit: "Z jediné mikrovlnky může vzniknout například 9 metrů železných trubek, 15 plastových misek na jídlo a k tomu ještě 11 lahví na víno."

Kam se starou troubou

Recyklaci vyřazených mikrovlnek a ostatních spotřebičů zajišťuje ELEKTROWIN a.s. Od svého založení v roce 2005 již zrecykloval více než 100 000 tun vyřazených elektrospotřebičů.

Společnost zajišťuje sběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu.

Zaměřuje se na chladící zařízení, velké a malé elektrospotřebiče, elektrické a elektronické nástroje. Společnost je nezisková, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů. Sběrnou síť tvoří více než 800 sběrných dvorů ve více než 600 městech a obcích, skoro 2500 provozoven posledních prodejců a mobilní svozy ve více než 4000 obcích.

Pro více informací, prosím kontaktujte:

Taťána Pokorná
Email: tpokorna@elektrowin.cz
Tel.: 731 492 677

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů