Úterý, 23. dubna 2024

Recyklační PETmánie

AVE CZ se po neúspěchu se spalovnou v Rybitví vrhá do recyklace plastových lahví.

Recyklační PETmánie

Odpadová společnost AVE CZ se pouští do komplexní recyklace plastů. Firma chce na pozemcích sběrny ve Štětí postavit linku na zpracování téměř šesti tisíc tun PET lahví ročně.

Vyplývá to ze žádosti o posouzení studie vlivu na životní prostředí EIA, kterou na ministerstvo životního prostředí před několika dny podala společnost ROPO Recykling ze skupiny AVE CZ.

Firma, která si loni udržela třetí příčku v žebříčku tuzemských odpadových firem, odmítla podrobnosti nového projektu komentovat.

Ze studie však vyplývá, že recyklační linka by se měla rozjet již v roce 2012. Vstupní surovinou budou lisované plastové lahve v balících o váze od 50 do 250 kilogramů, které společnost bude do Štětí svážet ze svých třídíren rozmístěných po celé republice.

Výstupem budou PET flakes neboli vločky, které firma bude jako surovinu prodávat dalším odběratelům. Za rok by jich linka měla vychrlit v třísměnném provozu téměř pět tisíc tun.

Dvojnásobné zhodnocení

AVE CZ se k investici do recyklační linky rozhodla po odeznění recese, která srazila ceny odpadů na minimum. Nyní ceny druhotných surovin opět rostou a postupně se vracejí na úroveň před krizí.

Zatímco předloni stála tuna použitých čirých PET lahví něco málo přes dva tisíce korun, loni v červnu to bylo přes osm tisíc a ke konci roku již více než deset tisíc.

PET vločky, z nichž se po zahřátí na teplotu kolem 220 stupňů vytvářejí vlákna pro výrobu tkanin (třeba do >>péřových<< bund), hodnotu vytříděného a zpracovaného odpadu více než zdvojnásobují.

Na čínské burze plastů se prodává tuna čirých vloček za 9000 juanů, tedy v přepočtu za 23 tisíc korun.

Drtivá většina konkurentů vytříděné PET lahve prodává k dalšímu zpracování externím firmám.

>>Jen určitou část odpadu PET lahví zpracováváme na drť,<< uvádí mluvčí společnosti SITA CZ z francouzské skupiny Suez Environnement Kateřina Kodadová.

Nová linka by měla společnosti AVE CZ pomoci dostat se k vyšším příčkám tuzemského trhu.

>>Za první půlrok fiskálního roku jsme zvýšili obrat na více než dvě miliardy korun, čímž jsme začali šlapat na paty jedničce na trhu - společnosti Marius Pedersen,<< říká jednatel společnosti AVE CZ Roman Mužík.

V loňském fiskálním roce se obrat společnosti zvýšil téměř o čtvrtinu na 2,98 miliardy korun. Pro srovnání: největší tuzemská konkurence Marius Pedersen vykázala tržby na úrovni 4,65 miliardy korun, A.S.A. loni utržila 3,83 miliardy a SITA CZ okolo dvou miliard korun.

Podle tržeb je sice AVE CZ tuzemskou trojkou, z hlediska množství odpadu, který sváží, je ale největší firmou v Česku.

Odváží a likviduje přes půldruhého milionu tun odpadu ročně a disponuje více než osmi stovkami svozových vozů. Zároveň provozuje osm skládek, z toho největší českou komplexní skládku odpadů v Benátkách nad Jizerou.

Energetické odpady

AVE CZ je součástí hornorakouského energetického koncernu Energie AG Oberösterreich, který se kromě výroby elektřiny a tepla zabývá i zpracováním odpadu a vodohospodářstvím. Celkový obrat koncernu loni přesáhl 1,5 miliardy eur.

Zpracování odpadu přitom generuje koncernu více než čtvrtinu obratu. Odpadová skupina AVE má více než 160 poboček v devíti zemích střední Evropy, zaměstnává přes 5,5 tisíce pracovníků a obsluhuje přes sedm milionů obyvatel.

V Česku jejím hlavním cílem zůstává výstavba spaloven. Podle Mužíka vyprodukuje Česká republika přes 5,3 milionu tun odpadu ročně. Z toho jde do spaloven pouze 800 tisíc tun. Zbytek končí na skládkách, protože současné kapacity nestačí.

>>Je nutné vystavět další moderní spalovny na minimálně 1,2 milionu tun odpadu ročně,<< zdůrazňuje Mužík.

>>Moderní centra pro energetické využívání odpadů vypouštějí výrazně méně emisí než většina tepláren a jiných lokálních energetických zdrojů na tuhá paliva,<< dodává další z jednatelů společnosti Peter Hodecek.

Myšlenka výstavby dalších spaloven nicméně zatím naráží na odpor.

Oponenti plánované spalovny společnosti AVE v Rybitví zaplnili při veřejném projednávání záměru téměř celé hlediště pardubického hokejového stadionu.

Výsledná petice má kolem padesáti tisíc podpisů, a firma musí projekt spalovny, která počítala s likvidací 20 tisíc tun odpadu ročně, přepracovat.

Rozhodně se však nevzdává a záměr hodlá dotáhnout do konce. >>Myslet si, že téměř veškerý odpad, který Češi vyprodukují, můžeme recyklovat, je z technického i ekonomického hlediska zelenou utopií,<< tvrdí Mužík.

Evropa recykluje

AVE CZ se po výstavbě nové linky ve Štětí zařadí mezi největší zpracovatele PET lahví v České republice.

V této oblasti zatím dominuje společnost Excelsior, která během letošního roku postupně navyšuje kapacitu svého závodu v Bohumíně až na třináct tisíc tun lisovaných PET lahví za rok.

Vedle ní na trhu působí desítky menších společností, které zpracovávají použité lahve buď na již zmiňované vločky, o něco větší granule nebo na fólie.

V Česku mají vynikající podmínky. Patříme totiž mezi evropské rekordmany v třídění plastů. Loňská čísla sice ještě nejsou k dispozici, ale předloni Češi s 75 procenty vytříděných PET lahví předstihli i Němce, kteří se v recyklaci plastů stabilně drželi na špici evropského žebříčku.

PET vločky jsou vyhledávanou surovinou pro výrobu dalších materiálů. Například společnost Silon z Plané nad Lužnicí z nich dělá tkaniny pro automobilový průmysl.

Ještě na počátku tisíciletí přitom drtivá většina slisovaných lahví od evropských spotřebitelů mířila ke zpracování do Číny. Vývoz na Dálný východ však již několik let klesá a v roce 2009 se snížil na šestnáct procent, tedy na pouhých 224 tisíc tun.

Zbytek vytříděných PET lahví, zhruba 1,2 milionu tun, si evropské podniky zpracovaly doma.

AUTOR: Robert Zelenka

AVE CZ

  • - Tuzemská trojka mezi odpadovými firmami patří do hornorakouského energetického koncernu Energie AG Oberösterreich.
  • - Společnost odváží a likviduje přes 1,5 milionu tun odpadu ročně a provozuje osm skládek.
  • - Loni vykázala obrat 2,98 miliardy korun.
  • - Má přes 1300 zaměstnanců.
  • - Kromě České republiky působí i v Rakousku, Maďarsku, Bavorsku, v jižním Tyrolsku, v Rumunsku, na Ukrajině a v Moldavsku.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů