Pátek, 29. března 2024

Fond ASEKOL podpoří rekordních 46 veřejně prospěšných projektů

Fond ASEKOL podpoří rekordních 46 veřejně prospěšných projektů

Fond ASEKOL letos podpoří neobvyklé množství veřejně prospěšných projektů. Ve čtvrtém ročníku grantového řízení se o příspěvky na zlepšení efektivity sběru elektroodpadu ucházelo 70 obcí, nevládních neziskových organizací a provozovatelů sběrných dvorů. Uspělo jich 46. Fond ASEKOL, založený neziskovou společností ASEKOL, mezi ně tento rok plánuje rozdělit více než dva miliony korun. Samotná realizace všech vybraných projektů by měla být dokončena do konce roku. Za dobu působení Fondu ASEKOL bylo podpořeno 149 projektů, jejichž celkový příspěvek se vyšplhal na téměř 11 000 000 korun.

Čtvrtý ročník grantového řízení Fondu ASEKOL se setkal s velikým zájmem žadatelů a i tento rok podpořil množství projektů týkajících se zlepšení lokální situace zpětného odběru a recyklace vysloužilých elektrozařízení. "Jako každý rok i tento byly nejčastějšími žadateli města, obce a provozovatelé sběrných dvorů, ovšem zaznamenali jsme však i několik žádostí neziskových organizací či různých sdružení. Nejčastěji se na nás subjekty obracely s prosbou o zabezpečení sběrných dvorů nebo úpravy či rozšíření kontejnerových stání pro tříděný odpad," vysvětluje Hana Ansorgová. Nejvyšší příspěvek 150 000 korun obdržel projekt na zkvalitnění zabezpečení objektu sběrného dvora v Jičíně, dalších téměř 280 000 korun poputuje na rekonstrukci stávajících kontejnerových stání pro separaci odpadů v Městském obvodu Plzeň 1 a Čáslavi.

Vyhodnocení projektů měla na starosti devítičlenná Rada Fondu ASEKOL, jež byla složena ze zástupců Svazu měst a obcí, Sdružení veřejně prospěšných služeb a výrobců. Většina z podpořených žádostí spadala do dlouhodobě nejoblíbenějšího programu Rekonstrukce, který je zaměřen na zlepšení kvality sběrných míst. Jen do tohoto programu bylo podáno 47 přihlášek a celková hodnota udělené finanční podpory se vyšplhala na částku přes 1 600 000 korun. Zájem však byl o programy Osvěta a Intenzita, ve kterých se celkem sešlo 23 žádostí. "Letošní ročník jsme vybrané projekty podpořili nejen finančně, ale u sedmi žádostí jsme požadavku vyhověli zapůjčením přístřešků na vysloužilá elektrozařízení, tzv. E-domků. Plnění bude zahrnovat jejich dopravu i montáž," říká Hana Ansorgová, manažerka komunikace společnosti ASEKOL.

Stejně jako celý chod společnosti ASEKOL, i Fond ASEKOL je financován klienty systému - výrobci a dovozci elektrozařízení. Ing. Vladimír Doležal ze společnosti SONY Czech, spol. s r.o., člen Rady Fondu ASEKOL k tomu říká: "Považujeme za prioritu podporovat partnery, kteří se podílejí na plnění našich zákonných povinností. Proto byl založen Fond ASEKOL a my můžeme konečně říci, že za čtyři roky jeho fungování za sebou vidíme množství výsledků, které dokazují, že peníze na projekty byly vynaloženy účelně."

Kontakty
ASEKOL, s.r.o.: Československého exilu 2062/8, Praha 4, manažerka komunikace a PR: Hana Ansorgová,
e-mail: ansorgova@asekol.cz, tel.: 602 164 173, www.asekol.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů