Čtvrtek, 25. dubna 2024

Celostátní soutěž obcí "O křišťálovou popelnici" vyhrály Říčany

Celostátní soutěž obcí "O křišťálovou popelnici" vyhrály Říčany

Na slavnostním večeru v Hradci Králové byly v rámci konference Odpady a obce oznámeny výsledky celostátní soutěže obcí "O křišťálovou popelnici" za rok 2010. Ceny předali zástupci vyhlašovatele soutěže - neziskové společnosti EKO-KOM.

V letošním VII. ročníku soutěže získala prvenství obec Říčany, jejíž jméno je vybroušeno na putovní Křišťálovou popelnici. Zástupci obce byl předán šek na 150 tisíc korun. Druhé místo získala Olomouc, která si odnesla šek na 100 tisíc korun a jako třetí se umístila obec Zruč-Senec, která se i v loňském roce probojovala mezi první tři nejlepší. Odměnou je šek na 70 tisíc korun. Obě obce byly odměněny také menšími křišťálovými popelnicemi.

Místostarostka města Říčany Karla Egidová nám hned po předání ceny řekla "Jen díky ochotě obyvatel účastnit se třídění odpadů mohou obce dosahovat takovýchto výsledků. I my jsme se také snažili, abychom to občany naučili, k odpovědnosti vedeme i developery, které obec zavazuje k vytvoření ideálních podmínek pro třídění".

Co se hodnotí
V soutěži jsou obce hodnoceny podle dosažených výsledků v oblasti nakládání s komunálním odpadem, míra aktivity, ale i komplexnost hospodaření včetně informování občanů o způsobech nakládání s jednotlivými druhy odpadů. Hodnocení obcí se provádí především na základě údajů poskytovaných obcemi systému EKO-KOM v rámci jejich pravidelného výkaznictví a do soutěže jsou automaticky zařazeny všechny obce, které jsou do tohoto systému zapojeny.

Do finálového kola se probojovala tato města: Praha, Říčany u Prahy, Jilemnice, Svitavy, Jeseník, Olomouc, Jablunkov, Rožnov pod Radhoštěm, Štoky, Planá nad Lužnicí, Sedlčany, Blovice, Zruč-Senec a Otovice.

Kontakt: Šárka Nováková, tisková mluvčí společnosti EKO-KOM, a.s.,
novakova@ekokom.cz, tel.: 602 186 205, www.ekokom.cz, www.jaktridit.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů